23 januari 2012

Ingen missade väl artikeln i lördagens DN om kulturskoleavgifter i länet? Vallentunas avgift ligger bland de högsta i länet. 1500kr per termin plus instrumenthyra. Med den avgiften utesluter man många barn från den verksamheten. Med vilken rätta? Det gör ont i det djupaste vrån i mitt sossehjärta att veta att det finns barn som skulle vilja gå i kulturskolan men kan inte pga den höga avgiften.

Varför just kulturskolan kan ni undra. Varför inte hockey eller ridning?Kulturskolan erbjuder olika kurser, allt från instrument spelning till drama, konst, sång... Vi satsar skattepengar i en verksamhet som bara en del av barnen kan utnyttja. Där ligger den stora orättvisan! Vi satsar inte kommunala medel på hockey eller ridning mer än i föreningsbidrag.

Att halvera kulturskolans avgifter i Vallentuna skulle kosta ca 1 miljon. En miljon av kommunens 1,4 miljarders budget. Det är nästan som felräkningspengar i en kommun som Vallentuna. Vi har föreslagit halvering av avgifterna så länge jag har jobbat politiskt men utan resultat. Det här är inte pengafråga. Det här är en fråga om princip. Skattefinansierad verksamhet men bara för vissa.

Barn till föräldrar som har försörjningsstöd kan få gå gratis i kulturskolan i Nacka. Jag föredrar dock Botkyrka modellen där avgiften är så pass låg (350kr/termin) att allt fler kan delta. Det nämndes i DN:s artikel om en elev som sade att i och med den sänkta avgiften kan även hennes syster börja i kulturskolan. När man hör ett barn säga det, då vet man som politiker att man har fattat ett rätt beslut. Meningsfull fritid, bättre skolresultat och bättre koncentration som några positiva bieffekter nämndes också i artikeln. Jag förstår inte borgerlighetens prioriteringar speciellt i de fall när det är barn som få ta konsekvenserna!

Inga kommentarer: