22 januari 2012

Vad kan en partiledare (eller vilken ledare som helst) göra om han/hon inte har medlemmarnas förtroende? När de första mediaskriverierna dök upp i tidningarna, slöt inte medlemskåret upp bakom vår ledare. Nu menar jag inte att vi ska acceptera all slags beteende av vår ledare, men vi behöver inte förstora eller ösa på mer bränsle i brasan heller. Konstruktiv kritik och råd kan man ge utan media också. Så gör moderaterna. De granskar inte varanda i media.

Juholts varje utspel, varje mening har granskats i den minsta beståndsdelen, möjligen för att man kräver mer av socialdemokratiska folkvalda än t.ex. moderater. Utrikesministers tvivelaktiga oljeaffärer har allmänheten accepterat men socialdemokraterna SKA ha högre moral, känns det som. Juholt kollade inte fakta när han uttalade sig om vissa saker, han hade inte alla gånger tänkt igenom vilken linje vi ska driva i olika ärenden, ja det stämmer. Betyder det att Juholt är en dålig partiledare som ska bytas ut?

När ett antal tunga socialdemokrater kräver partiledarens avgång och när media tjänar sina vinster på att skriva stora rubriker om oss socialdemokrater så finns det nog inte många, om någon, som klarar av den pressen. Samtidigt som stödjande/uppmuntrande ord, klappen på axeln eller positiva kommentarerna lyser med sin frånvaro. Var och en av oss skulle bli osäker, även den tuffaste sossen som har krävt partiledarens avgång.

Vilket idrottslag skulle vinna mästerskap om man vid minsta motstånd börjar hitta på fler fel hos varandra istället för att peppa upp varandra och träna hårdare??? Det här är ett fel koncept. Vi vinner aldrig något val innan vi förstår att vi socialdemokraterna är ett jättestort lag där var och en behövs och där fel och misstag begås och accepteras men där vi helhjärtat stödjer och hjälper varanda i de olika positionerna på spelplanet. Supportarna på läktaren ska högljudd ropa sina hejaramsor, inte boa! "Kom igen!", "Bra gjort!", "Försök igen!"... Vi är alla vanliga dödliga människor med våra styrkor och svagheter. Behandla inte någon på ett sätt som du inte själv vill bli behandlad. Urgamla kloka ord som håller och borde hålla även i ett socialdemokratiskt parti.

Juholt har avgått. Låga opinionssiffror (obs. inte valresultat), felsägningar, byte av åsikt i vissa frågor, hyresbidrag... i ena vågskålen. Vad hade han i den andra? Kampen mot barnfattigdomen, kultur(skola) för alla, stoppa riskkapitalisternas skol- och vårdvinster... Sossemor undrar om det var något fel på vågen. Var vågen manipulerad? Hur blev resultatet detta?

Ja, nu är vi där igen. Vi ska hitta en fullkomlig, felfri, kompetent och erfaren, vacker/stilig partiledare som behagar både de egna men även alla andra partiers sympatisörer. Sossemor tänker fokusera ännu mer på det politiska arbetet på kommunnivå och lämna mediaunderhållningen till andra intresserade.

Inga kommentarer: