21 november 2009

Listorna är klara!

Vi har fastställt vår riksdagslista och landstingslistorna i länet idag inför nästa års val. Vår riksdagslista toppas av Thomas Bodström. Han kommer att göra ett jättebra jobb. Det att han har sju år på gymnasiet i sin bakgrund gör ju att han förstår vuxenutbildningens betydelse. Han behövde själv gå på komvux för att kunna söka sig till juristutbildningen så småningom.

Mona brukar ju tjata om det där med att ge en chans till och en chans till och... stämmer verkligen. Alla 16 till 18 åringar har inte alltid klart för sig vad de skall bli och strular kanske med skolan. Men det betyder inte att de inte skulle ha förmågan att senare läsa sig de kunskaper som behövs för att söka sig till högskolan. Moderaternas nedskärningar på vuxenutbildningar har förvärrat situationen för många som på grund av arbetslöshet skulle vilja komplettera och/eller läsa sig gymnasiebehörighet för att kunna byta yrke.

Jag tror inte ett dugg på Björklunds tudelning av befolkningen: de som har läshuvud och de som inte har läshuvud och skall jobba med händerna och därmed inte behöver läsa så mycket engelska och matte på gymnasiet. Vi lever i ett globalt arbetsmarknad och ingen klarar sig utan engelska kunskaper idag. Och hur går det ihop Björklund att dagens entreprenörer ( rörmokare, plattsättare, butiksinnehavare av olika slag osv.) de som jobbar med händerna skulle inte behöva lika mycket matte som alla andra på gymnasiet? De om några behöver det! Att driva ett företag är matte i allra högsta grad. Dessutom kan företagandet bli en viktig länk till vidarestudier och andra arbeten inom näringslivet. Man skall inte börja sortera ungdomar på gymnasiet!!!

Bland de toppfemton på vår riksdagslista finns mina favoriter: Magnus Hedberg från Täby, Ardalan Shekarabi, Evin Cetin och Leif Nyberg. Vet ni, det blir svårt, det blir oerhört svårt att slå vårt lag! Förresten har vi Charlie Hansson på 45:e plats!!! Han är 29-årig IT-miljonär med stort socialt engagemang och rättvisetänk. Han kommer från fattiga förhållanden med mamma som var städerska osv. Det vore skojjigt att få honom hit till Vallentuna under valrörelsen.

Vår lokala talang ING-MARIE är på femte plats på landstingslistan. Vad har Filippa Reinfelt att erbjuda mot vår ledande företrädare i landstinget Ilija Batljan ?Flera privata sjukförsäkringslösningar för förmögna som kan gå förbi köerna och mer resurser till Östermalm? Nej, det duger inte. Folk har genomskådat moderaternas sjukvårdspolitik. Det är inte det vi vill ha. Filippa får det svettigt med Ilija!

1 kommentar:

Hasse Heneby sa...

Jaana,
innan du klankar ner på Filippa REinfeldt och mederaternas sjukvårdspolitik, kan du inte kolla varför köerna för vård i Sthlm har halverats under denna mandatperiod?
Varför finns viss medicin att tillgå i det blått styrda Sthlm men inte i det röda Norrbotten? Jag tänker då på t.ex medicin mot starr vilken man blir blind om man inte får?
Och att du sen säger att moderaterna bara vill att de rika ska gå före kön, hur rimmar det med förslaget om att ALLA i landet skall ha rätt till samma vård och medicin, oavsett vilket landsting man hör till? Dessutom, finns inte vården inom landet, men en evidensbaserad utbildning finns inom EU, då skall man även ha rätt att få den?
Även en förändring inom sjukvårdslagen är på gång, att ändra från "Krav på vårdgivare" till "Rättigheter för vårdtagare". På papperet en ganska liten förändring, men i realitetet ett nytt sett att se på vården.

Gällande det andra du skrev om här, är det inte bättre att ge en skoltrött tonåring en yrkesutildning än att tvinga honom att gå en högskoleförberedande utbildning som han inte kommer att kunna tillgodogöra sig?