6 december 2011

Helgen och den stora festen är förbi. Mycket förberelser i förväg och mycket efterarbete men lyckad fest var det. Tack till mina underbara barn!

Dagens Mitti Steget skriver om (S) kritiken mot den maktkonsentrationen som den nya organisationsförändringen innebär i praktiken när det gäller samhällsbyggnadsfrågorna i Vallentuna kommun. "Den kritiken tar Örjan Lid med ro." skriver tidningen. Så länge en inre grupp av moderater på ca tre personer samlar på sig all praktisk makt så är allt ok för kommunalrådet. Det är förståeligt för då får han som han vill med minsta möjliga tidsåtgång och minsta möjliga insyn av oppositionen. Med utskottsvariant istället för nämndvariant utesluts t.ex. miljöpartiet helt ut från insyn och delaktighet och det blir bara EN sosseplats i utskotten. Det är demokratiunderskott!!!
Jag märker redan nu att väldigt mycket händer i kommunen som vi i oppositionen får aldrig veta om eller för den delen vara delaktiga i. Ett praktiskt exempel på detta är att den gruppen som funderar på webbsändningar i det nya kultur- och bibliotekshuset består av Örjan Lid, Ray Idermark, ordförande i KF och Åke Uddén, vice ordförande. Var finns oppositionens representant i den gruppen? Ska inte andre vice ordförande= (S) i KF vara med i det arbetet?

Det att ha flera med, öppna upp de olika politiska organ och skapa nya forum för samhällsfrågor finns i socialdemokraternas handlingsplan. Dessa tankar möter som ni kan gissa motstånd från borgerligt håll. Igår på Näringslivsrådet tog jag upp frågan om att bredda gruppen av näringsidkare eller representanter från olika näringslivsföreningar. Jag gav två exempel som jag saknar i gruppen: representant från jorgbrukbranchen och några från enmansföretag (juridik, ekonomi) för att få höra även deras synpunkter om de beslut och planer vi har. Det blev tyst. Inga hurra rop från borgerligheten precis, inga "bra idé Jaana". Nej! Ju färre desto bättre är deras motto. Helst egna partikamrater eller nära sympatisörer.

Örjan Lid hade också ett förslag om en seminarie om byggandet av egna lägenheter. När jag då föreslog att ur näringslivets synvinkel måste det nog vara viktigare att ha en seminarie om byggandet av hyresrätter, blev det direkt de vanliga kommentarerna: omöjligt, finns ingen som vill bygga , blä,blä, blä... Eller hur är det med den frågan egentligen???
Mitti Steget skriver i en liten notis om att Svenska hyreshus AB har skickat in en intresseanmälan om markanvisningar på kommunal mark. Den frågan MÅSTE komma upp på nästa planutskottet eller??? Sollentunahem bygger i grankommunen 800 nya hyreslägenheter med "grön prägel". Tänk, Sollentunas moderater har sett en efterfrågan och en marknad. Vallentunas moderater ser inte det!

Inga kommentarer: