5 juli 2013

(S) budgetalternativ, finansiering

Ur (S) budgetalternativ, del 8

Hur finansierar (S) sina budgetförslag?
Jag får höra lite då och då om att oppositionen har alltid mer pengar än majoriteten. Jag hymlar inte! Det går inte att bedriva framåtriktad, utvecklingspolitik med de ramarna alliansen har. Deras pengapåse räcker knappt till att förvalta det vi har idag. Skolorna och äldreboenden möglar, skolorna får snåla in pengar för att kunna skaffa moderna lärverktyg, vart fjärde elev i åk 3 klarar inte målen för läskunnighet, 20 % av kommunens lärare saknar pedagogisk högskoleexamen, andelen förskollärare ligger långt under riksgenomsnittet, ... listan kan göras lång.

För att kunna ha ett ekonomiskt utrymme att göra dessa prioriteringar har vi lagt effektiviseringskrav på vissa områden. Vi anser att det går att minska konsultarvoden med 2 miljoner och lika mycket på IT verksamheten. Vi avskaffar också vårdnadsbidraget. Och vi är övertygade om att om man för vettigare personalpolitik i kommunen så slipper vi betala dessa mångmiljonbelopp till alla avgående höga tjänstemän som "slutar".  Där sparar vi en ordentligt slant! Effektiviseringar blir sammanlagt 5 miljoner kronor.

Som ett ansvarsfullt parti måste vi kunna säga högt att ja, kvalitet kostar. Barn får kosta! Att få fler elever med godkända betyg kostar, att locka och behålla duktiga lärare kostar.  Vårt budgetalternativ kostar 20 öre mer per skattekrona. Det betyder då 40kr mer för den som tjänar 20 000kr/ mån, 60kr mer för den som tjänar 30 000kr och 80kr mer för den som tjänar 40 000kr.  (S) har bedömt att dessa investeringar och satsningar är så pass viktiga och nödvändiga att det motiverar denna skattehöjning. Och med denna höjning verkar det som det inte skulle behövas göra någon ytterligare höjning 2015 och 2016.

(S) skattesats på 19.18 skulle ändå ligga mycket lägre än många andra kommuner i länet som exempelvis Ekerö 19.23, Norrtälje 19.92, Tyresö 19.48, Vaxholm 19.78, Värmdö 20.08 osv. Alla dessa exempelkommuner är alliansstyrda. För oss går barnens och ungdomarnas framtid före en ideologisk fixering på skattesatsen. Med alliansens skattesats har man åstadkommit dagens situation med de resultat och fakta man har idag. Det duger inte för oss!

Inga kommentarer: