26 november 2012

Det har varit mer eller mindre en jobbhelg. Jag hann varken baka eller börja pynta inför advent ännu. Det får jag ta under veckan lite åt gången.

I morgon samlas kommunfullmäktige i det nya bibliotekshuset. Det blir spännande att se hur möbleringen ser ut och hur funktionellt det är. Det finns några intressanta punkter på dagordningen som t.ex. motionen om naturskolan (MP:s) och vi har lämnat in interpellationsfrågan om vad utredningen om webbsändningen av KF-möten kom fram till. Majoriteten avslog vår motion några år sedan om att webbsända fullmäktigemöten med hänvisning till att detta skulle utredas i samband med byggandet av nya bibliotek. Nu är biblioteket på plats och den lovade utredningens resultat har jag inte ännu fått se så den ska kommunalrådet redovisa i morgon. Insyn och delaktighet....

Jag märker konsekvenserna av att Kommunal sade upp sitt samverkansavtal med kommunen. Kommunen verkar inte ha kunskap om vad och hur ärendena, förändringarna ska gå till i nuvarande situation med facken via MBL. Kommunal har lämnat vad jag vet tre stycken "yrkande om allmänt skadestånd". I ett av fallen har kommunen skapat en ny befattning UTAN att MBL förhandla. I det andra fallet har kommunen bytt verksamhetschef och i det tredje har kommunen utökat barnantal också utan förhandling. Ja, ja, det verkar som det skulle behövas gå i facklig kurs om vad MBL egentligen är. Det är så mycket bekvämare att ha samverkansavtal för då kan man resonera sig fram till möjliga lösningar tillsammans. Nu gäller regelrätta förhandlingar i massor av frågor som kommer att kräva tid och formalia. Annars riskerar kommunen att få betala dessa skadeståndskraven. Det är inte att leka med med de lagstadgade fackliga rätten!

Inga kommentarer: