10 maj 2013

Ordföranden i kommunfullmäktige, Ray Idermark (M) äger tomten mittemot Aerosol. Den marken har varit planlagd för småindustri. Det vill Ray Idermark nu ändra på och har då sökt ändring av detaljplanen till bostäder. Vi (S) har sagt att visst är läget idealisk för bostäder men så länge vi har Aerosol mittemot med de säkerhetsrisker som det innebär så är vi emot bostadsbyggnation.

 Det här ärendet är mycket intressant att följa eftersom en ledande moderat har sina egna intressen i spelet. Han deltar naturligtvis inte i själva handläggningen men hör till den innersta kretsen av styrande moderater, innegänget så att säga. 160 st lägenheter på den tomten skulle då byggas enl. bostadsbyggnadsprognosen. Jag vill tydligt poängtera att det är inte förbjudet för en politiker  oavsett partifärg att exploatera sin mark och tjäna stora pengar. Det är inte det vi är emot. Vi är emot det att alliansen verkar vara beredd att nonchalera de faktorer som påverkar lämpligheten av platsen för bostäder och de risker som Aerosols verksamhet innebär.

Att bygga bostäder på den tomten är ett effektivt sätt för alliansen att försvåra Aerosols möjligheter att bedriva sin verksamhet. De ger ca 60 personer arbete vilket gör dem till en av största arbetsgivare i kommunen. Jag håller med om att det vore mycket bra om vi kunde hitta en lösning, en annan placering, som ger Aerosol möjlighet att utveckla sin verksamhet men nu lever vi i det här dilemmat och måste då fatta beslut utifrån det som gynnar KOMMUNEN med sina kommuninvånare mest både ekonomiskt och säkerhetsmässigt.


4 kommentarer:

Näbben sa...

Jag har för mig att det var meningen att det skulle bli hyresrätter.
Det var väl meningen att även oppositionen då skulle säga ja och amen till bygget utan att peka på brister eftersom vi har så få hyresrätter.
Det hade varit väldigt lätt att fylla dessa lägenheter då efterfrågan på hyresrätter är väldigt stor och behöver man en bostad är det svårt att säga nej tack även om den är farlig.

Jag kan inte tänka mig att någon vore villig att köpa bostadsrätt så farligt nära Aerosol.

Jaana sa...

Det stämmer att de som äger tomten har tidigare sagt att de skulle kunna bygga hyresrätter. Det liksom ingår i spelets regler att flörta med oppositionen med att lova att bygga hyresrätter bara för att vi skulle säga ja och inte bråka om det. Men när det sedan väl gäller så är pengagirigheten större och det blir bostadsrätter i alla fall.
De byggkrav (pga ex. explosionsrisken) som ställs på den platsen gör bostäderna dyrare. Jag tycker att det är cyniskt att bygga bostäder på den tomten med de riskerna.

Mats sa...

Då kan man ju undra varför S i vallentuna röstade JA för exploateringen i kommunfullmäktige?

Jaana sa...

Jag har missat att svara på din fråga och kan inte låta bli och be dig hänvisa till det KF då vi skulle ha sagt JA till exploateringen på Aerosoltomten. Under min tid som oppositionsråd kämpade vi kraftfullt emot det och fick positivt gehör både från allmänheten och berörda myndigheter. Så du har fel i ditt påstående.