16 augusti 2013

Jag fick låna Vallentuna kommuns 1963 års kommunbudget av en partikamrat. Tack Bo! Det är verkligen intressant att se hur budgetprioriteringar såg ut för 50 år sedan.   
Utveckling eller inte men "folkbad" har vi inte längre och de kostnader som förknippas med den delen av "Hälso- och sjukvård samt allmän hygien". Kostnaden för baderskans lön har man kunnat satsa på något annat. Simundervisningen värdesatte man dock mer än idag. Visserligen kan man hävda att de ca. 6 miljoner kronor som kommunen ger någon sorts "verksamhetsbidrag" till simhallen är detsamma. Skillnaden är att skolorna idag har svårt att nyttja simhallen och trots kommunen betalar så mycket så kan inte heller andra grupper t.ex äldre simma gratis. Igen ett område som skulle rättas till med (S) styre. Man simmar ganska många timmar med 6 miljoner per år!!!  
Här hittade jag också en intressant post när det gäller Frösunda ålderdomshem. 900kr till pensionärernas trevnad. Det låter så sympatiskt! Speciellt som man jämför den summan med hur mycket man använde till mediciner som var en aning lägre. Hur såg vården och omsorgen ut på den tiden har jag ingen aning om.
Det som skulle vara intressant att återinföra igen till dagens redovisning är bilagan där alla kommunens lån är listade med syfte, år, slutbet. år, räntesats, ursprungligt lånebelopp, resterande låneskuld, amortering detta år(-63), ränta i kronor, ... och förfallodag.  Jag får en mycket stark känsla för ordning och reda och ÖPPENHET! Visst är dagens situation mer komplicerad och dagens lånelista skulle omfatta många fler sidor än de fyra sidor som finns i 1963 år redovisning.

Och vad var skattesatsen 1963? Jo, Vallentuna hade 9:20 och tillsammans med Landstingsskatten (4:40), Tingshusmedel (0:10), Kyrkokassan (0:25) och Pastoratkassan (0:35) så kom man upp till 14:30. Frösunda hade 14:90, Markim 14:70 och Orkesta 14:60. Då hade Vallentuna 4730 invånare, Frösunda 510, Orkesta 436 och Markim 266.  Det har hänt en hel del under de senaste 50 åren i Vallentuna. 
Hoppas vi kan lämna lika lättlästa och intressanta handlingar till nästa generationen.

Inga kommentarer: