4 augusti 2010

Björklunds (FP) utspel om skolk som ska skrivas in i betyget överraskar inte sossemor. Vad annat kan man förvänta sig? Om det vore så enkelt så skulle skolket inte längre existera.

De ungdomar som ofta skolkar bryr sig inte ett dugg om man skriver skolket in i betyget eller annonserar i DN eller ringen till kungen och säger att "nu är Mats frånvarande och vi har inte fått någon sjukanmälan idag. Hur är det med honom?" Skolkning är ett tecken på att någonting är fel: hemma, hos honom själv, i skolsituationen, mobbning kanske. Problemet blir inte löst av att vi säger till den skolkande eleven att nu skriver in i betyget alla de timmar du har skolkat. Skolan måste få resurser så att man kan erbjuda det stöd och hjälp som var och en behöver om det sedan är fråga om samtal med kurator/ skolpsykolog, extra hjälp/stöd i ämnen man har svårt med , UNDERVISNING/STUDIEHANDLEDNING på sitt starkaste språk= modersmål, se över klasstorleken osv. Björklund har kommit så långt att han kan identifiera ett problem men han kan inte lösa det.

Visst kan det också vara en attitydsfråga bland vissa. Jag är ytterst förvånad över att det finns föräldrar som tillåter sina barn stanna hemma utan "giltig" orsak kanske för att de kan läsa inför ett prov eller göra färdig en inlämningsuppgift när stoppdatumet närmar sig eller om barnet har mer eller mindre "diffusa" symptom som råkar förekomma samma dag som kompisen. Vuxna förmedlar attityder även då.

För mig skolan är VIKTIG! Mina barn brukar säga att de inte får stanna hemma ens när de är förkylda om de inte har feber. Det är säkert fel av mig, men så är det. Utbildning är helt avgörande faktor för hur barn lyckas i livet. Skolan, lärare, arbetsmiljön i skolan spelar jättestor roll hur vi i Sverige hävdar oss i den globala arbetsmarknaden nu och i framtiden.

Förresten är det konstigt att Björklund säger att läraryrket har lägre status idag än förr samtidigt som han säger (och därmed förstärker den uppfattningen själv personligen) att vi som jobbar som lärare har gått "B-utbildning" som inte har lockat de allra duktigaste i yrket. Det sårar faktiskt mitt yrkestolthet! Sveriges utbildningsminister underskattar dagens lärarkår!

Inga kommentarer: