Jag vet inte om jag ska skratta eller gråta efter att ha läst professor i statistik på Högskolan i Dalarna Kenneth Carlings slutsatser om vilken effekt sommarjobben har för ungdomarnas fortsatt lönenivå. Han säger att det visar sig inte ha någon större påverkan på lönenivån senare i livet MEN HAN SKA FORTSÄTTA TITTA PÅ DET I ETT LÄNGRE PERSPEKTIV!!!Slöseri med forskningsresurser.
Visst får man forska vad som helst, bara man hittar finansieringen till det men att tro att sommarjobben har någon påverkan på framtida lönenivå är verkligen långsökt. DET ÄR INTE DÄRFÖR VISSA KOMMUNER SATSAR PÅ SOMMARJOBBEN FÖR UNGDOMAR! Det är inte ens intressant att veta, tycker jag. Kvinnan, Tove Ås som är ansvarig för feriearbeten i Kista-Rinkeby ger MYCKET klokare förklaring: "Det är många ungdomars första kontakt med arbetslivet. De ger dem meriter, men också självförtroende. De känner att de är kapabla för arbetslivet."
Alltså tips till professorn: titta närmare på om de ungdomar som har fått sommarjobba har lättare att få jobb senare, ev. kortare arbetslöshetsperioder, de kanske slutför gymnasiet i större utsträckning än de som inte får sommarjobba, hur många av dem fortsätter till högre studier jämfört med dem som inte ha fått sommarjobba eller hur ser det ut bland de unga som hamnar snett, hur många av dem hade sommarjobb i den åldern då självbilden formas osv... Det finns massor av intressanta frågor att forska om som skulle ge klarare besked till kommunalpolitiker om konsekvenserna av att satsa på sommarjobben.
Det andra som fick blodet att rinna lite fortare vid frukostbordet var nyheten om att från och med idag kan säljaren av en bostad ange acceptpris vilket betyder att om inte budgivningen förekommer så kan den ensamma köparen köpa till det priset. Vad löjligt! Speciellt i Stockholm. Hur många lägenheter säljs idag UTAN budgivning? Och detta sägs vara en förbättring. "...och skapar trygghet" säger Mäklarsamfundets vd. Trygghet för vem? 30 m2 lägenheter säljs för 1,8 miljoner svenska kronor i Stockholm när utgångspriset har varit 1,2milj. Det råder vilda västern på Stockholms bostadsmarknad och den som har mest pengar vinner, inte den som har störst behov.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar