26 februari 2012

Det blev ingen fredagstaco för vår del för vi utnyttjade de insamlade Siljapoängen och åkte på en kortkryssning till Tallinn. Trots att Estland har gjort ett jättejobb med sin ekonomi och har verkligen utvecklats så finns det fortfarande tecken kvar från den "gamla" ryska tiden. Under de timmarna vi var på land, hann vi se mycket av det bästa av Tallinn.
Jag fastnade naturligtvis på de annorlunda blomsterarrangemangen. Blomsterbutikerna höll en hög standard med fräscha, nästan overklig perfekta

snittblommor. (Jag gick faktiskt och nöp på blomsterbladen för att försäkra mig att rosorna var inte av plast.) Det är ett mirakel att Tallinns gamla stan har lyckats undkomma alla oroligheterna som landet har mött genom åren. Där hade jag kunnat trosa runt en längre tid men det kalla vädret och tidsbristen satte ramarna för helgens besök.




En duva övervakade de besökande turister från sitt "vakttorn".


Det var lätt att drömma sig bort i de medeltida gränderna och byggnaderna. Vilken variation det fanns på vackra dekorerade ytterdörrar exempelvis.


Många välbevarade hus som liknar både Visbys och Gamla stans arkitektur. Färgsättningen av fasader var dock mer varierat. Alla pastellfärger var säkert representerade.


Café Josephine var något alldeles extra! Inredningen var inspirerad av 30-talet. Mysigt, vettiga priser och gott! Tyvärr fick man inte ta bilder inomhus i cafét.


När man sedan kommer hem gläds jag av att (S)igtuna har fått rätt i sina hårda krav på djurhållningen när de upphandlar mat till förskolor, skolor och äldreboenden. Det här bereder alla kommuners möjligheter att väga in andra faktorer i upphandlingar än enbart priset. Ja, det förutsätter naturligtvis att kommunen är intresserad av att ställa även andra krav. Vallentuna har hitintills visat inget intresse att varken kräva etiska eller andra krav som vi har föreslagit.




På debattsidan igår skrev Anders Lago (HSB) och hyresgästföreningens Barbro Engman om det mer eller mindre totala förlamningen som alliansen lider av när det gäller dagens bostadsmarknadspolitik som omöjliggör ungdomarnas utflyttning. Andrahandshyrning har blivit en lönsam marknad för de som äger bostad i storstäderna. Man kan hyra ut lägenheten för några enstaka månader till verkliga ockerpriser. 29 m2 för 7000kr/månad är en av senaste exemplen jag har fått höra av dottern som söker bostad. Jag har inga som helst förväntningar av att nuvarande regering gör något för att underlätta ungdomar att ta det viktiga steget att få möjlighet att flytta till ett eget boende. Det är så tydligt att alliansens politiska reformer bara gynnar dem som redan har.












Inga kommentarer: