27 juni 2012

Enligt Dagens samhälle (tidning) gav Kammarrätten Vellinge kommun (M styrd) bakläxa när kommunen gav lite högre förskolepeng till de förskolor (kommunala eller privata) som hade utbildad personal. Vellinge kommun tyckte att skillnaden mellan förskolorna var för stor. Vissa fristående förskolor hade bara 40% utbildad personal medan kommunen hade 80%. Det där är svårt att acceptera! Om kommunen (eller sund förnuft) säger att naturligtvis ska förskolorna ha behöriga och utbildade förskollärare i högre utsträckning, så slipper de privata att satsa medborgarnas skattepengar på det  om de vill och prioriterar något annat istället. Vad prioriterar de i så fall om inte behörig personal??? Så frustrerande!

Räcker det att en förskola har EN pedagogiskt utbildad personal per flera avdelningar? Mitt svar är NEJ! Att ge de allra minsta den bästa möjliga pedagogiska verksamheten under de första levnadsåren KRÄVER utbildning. Om man nöjer sig med barnpassning så visst, grannflickan på 14 år fixar det också till mindre än hälften av förskolärarkostnad. Vad vill dagens föräldrar ha? Dum fråga Sossemor! Alla vill ha utbildade förskollärare. Hur många av föräldrarna ställer den frågan när de väljer förskola? Inte tillräckligt många, eftersom inga uppror förekommer i vår kommun, som har lika lite pedagogisk personal överallt i förskolorna. Mycket under riksgenomsnittet! Om jag inte kommer ihåg fel, så är det under 40% av personalen som har ped.utbildning i vår barnrika kommun.

Inte finns det information om så här pass grundläggande sak som andel utbildade förskollärare att tillgå t.ex. på kommunens hemsida där man väljer förskola för sitt barn. Kan det vara läge att skriva en motion om att viss kvalitetsfakta om förskolan ska finnas med på kommunens hemsida och naturligtvis hänvisning till förskolans verksamhetsberättelse och ev. om protokoll från senaste tillsynsbesök? Det är först då föräldrarna kan få tillräckligt med förhandsinformation och kan då lättare välja förskola för sitt barn.

Nej nu får det bli läxläsning.

Inga kommentarer: