Stockholms Tidningen visar tydligt hur den moderata politiken söker sig till socialdemokratiska hjärtefrågor bara för att kunna försäkra sig maktinnehav. Alliansen kan inte vinna de breda folkmassorna med traditionell moderatpolitik. De kan inte heller göra det med de små partiernas politik i den mån de har någon egen politik, eftersom de frågorna attraherar inte heller de flesta. Kvar finns de tradionellt fackliga och socialdemokratiska frågorna som oftast berör "de stora massorna". Det här är taktik, strategi på högsta politiska nivå. Det är dock viktigt att observera, att alliansens politik oftast stannar i den offentliga retoriken men när de skulle visa "action" så finns inte den viljan alls.
Rätten till heltid är ett bra exempel. Täby moderaterna röstade emot (S) motionen om rätten till heltid bara för en vecka sedan. Likaså har Hillevi Engströms (M) Sollentuna (M) röstat emot rätten till heltid. Hon är arbetsmarknadsminister idag och säger sig vara positiv till heltidsanställningar och tycker sig vara pådrivande i frågan om att få fler heltidsarbeten inom offentlig sektor. Hon röstade emot detta redan 2006 när hon själv satt i Sollentunas kommunfullmäktige. Likaså har Ulf Kristersson (M), Catharina Elmsäter-Svärd (M) röstat emot heltid när de hade kommunpolitiska uppdrag under förra mandatperiod.
I Vallentuna ser historiken så här:
Vi (S) skrev en motion 2007 om att redovisa kostnaden av att erbjuda de ofrivillgt deltidsanställda ett heltidsarbete. Det fick vi nej till av majoriteten. De ville inte ens veta vad det skulle kosta, OM det skulle kosta, att erbjuda heltid för de som vill det. 2011 lämnade vi en motion till i ämnet, "Rätt till heltid". Den har inte ännu blivit behandlad i kommunfullmäktige. Och igen påstår jag med bestämdhet att socialdemokraterna ÄR BÄST på att leva som de lär. Vårt parti har gått ut med att till årsskiftet 2013-2014 ska alla S-styrda kommuner ha infört rätt till heltid för nyanställda. Vi har fem S styrda kommuner i Stockholms län. Nynäshamn erbjuder redan rätt till heltid. Sigtuna har börjat med det inom äldre- och handikappomsorgen, kultur och fritid och ska nu erbjuda det även inom barn- och ungdomssektorn. Botkyrka, Sundbyberg och Södertälje är också i gång med detta. Nynäshamn påstår att kommunen har tjänat på det, eftersom bl.a. övertids- och mertidskostnader har minskat.
Ge alla möjlighet att försörja sig med sitt arbete. Att erbjuda heltidstjänster är det första viktiga steget i den riktningen!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar