6 augusti 2012

Första dagen på jobbet efter semester och det gick ju mycket bra. Jag var faktiskt en aning orolig över om hur många dagar det skulle ta att komma igång igen men kan nu gott konstatera, att att det gick på en gång. Jag hade min traditionella "att göra"-lista och alla rutor hade ett kryss utom en när jag gick hem. Sossemor är nöjd! Hoppas "trenden" håller sig hela veckan.

Boverkets rapport om Bostadsmarknaden 2012-13 i hela Sverige kommer till samma slutsatser som Länsstyrelsens (Stockholms län) bostadsrapport tidigare i somras. Allt annat vore egentligen konstigt för båda baserar sig på fakta/enkäter/statistik. Slutsats nr 1: bristen av hyresrätter fortsätter att öka! 242 av 290 kommuner uppger att det är brist på hyresrätter. Slutsats nr 2: unga och studerande har speciellt svårt att hitta en bostad. Situationen har förvärrats av att det finns ca 20% fler studerande jfm förra året. I 86 kommuner finns det särskilda insatser för att underlätta ungdomar att få en bostad, t.ex. hyresrabatt, kommunen planerar ny- eller ombyggnad till mindre hyreslägenheter eller man underlättar för två eller flera att hyra en lägenhet gemensamt. Stockholm satsar på nyproduktion som är riktad till ungdomar. Vallentuna gör inget av dessa. Just det vi har ju inte hyresrätter heller!!!

I lite drygt 100 kommuner finns det planer på att bygga seniorbostäder under de två närmaste åren. Det krävs inget biståndsbeslut för att kunna flytta in. Vallentuna har, liksom 117 andra kommuner i landet, satsat på att bygga trygghetsboende istället. Man måste ha fyllt 70 år för att kunna få en trygghetsboende. Där finns det utrymmen för måltider, samvaro, hobby och rekreation och personal finns på plats  dagligen för stödja de boende. OBS! Vallentunas trygghetsboende byggs av det kommunala bostadsföretaget Össebyhus AB och de ska bli hyresrätter!!!

Riktlinjer för bostadsförsörjning är ju mitt favoritområde som också skrivs om i Boverkets rapport. Jag/(S) anser att alliansens översiktsplan och bostadsbyggnadsprognos/plan kan inte uppfylla lagens krav på riktlinjer. Vi har lyft fram detta och kommer att göra igen tillsammans med de andra "verktyg" som kommunen kan använda ( men inte använder) för att förverkliga sina politiska ambitioner på bostadsbyggnadsområdet. (S) har skrivit en motion om detta också men den ligger i byrålådan och väntar på bättre tider dvs. den har inte blivit behandlat av kommunfullmäktige ännu. Våra motioner som har med bostadsbyggandet att göra brukar ta ovanligt lång tid att bereda. Det kanske finns en politisk sil som sållar bort dem som är politiskt känsliga för majoriteten. Ett bra exempel är vår motion om att arbeta fram en policy hur man fördelar/säljer kommunalt mark och hur markanvisningar ska gå till och hur prissättningen ska se ut. Den är inte heller behandlat ännu.

Jag kan inte neka vilken arbetstillfredsställelse jag upplever när jag läser dessa rapporter. De visar sååå tydligt att (S) bostadspolitik är bostadspolitik som innefattar alla invånare och som är beredd att använda de metoder som finns att få den sortens boenden och upplåtelseformer och storlekar på lägenheter som behövs i kommunen. Känns sååå skönt!!!!

Inga kommentarer: