14 september 2013

Det har varit väldigt intensiva dagar. Sveriges kommuner och landsting firade 150 år av självstyre i Stadshuset i torsdags med en fin middag, underhållning och dans. Kungaparet hedrade festen med sin närvaro och kungen höll också ett tal. Efter att ha suttit fyra timmar vid middagsbordet hade jag ont lite varstans. Det var tydligt att personalen i Stadshuset är mycket professionell. Så många middagsgäster som det var, så gick allting så smidigt och förhållandevis snabbt. Och ett stort plus fick de för att jag var nog den enda i mitt långa bord som ville ha te istället för kaffe och de kom ihåg det.

Tidigare under ordförandedagen fick vi lyssna på olika gästtalare. Percy Barneviks tips och råd om ledarskap var den absolut bästa delen av det hela. Han kunde med humor delge sina erfarenheter som en  ledare.

Dagens bottennotering var arbetsmarknadsminister Hillevi Engströms  (M) ord. Hon redogjorde bl.a. regeringens åtgärder för att minska arbetslöshet. Hon beskrev personer som får försörjningsstöd (socialbidrag) som personer som inte har någon drivkraft alls. Det lät som hon trodde att de som är tvungna att gå till socialkontoret för att kunna betala sin hyra och ge mat till sina barn får skylla på sig själva för de har inte varit driftiga nog att skaffa ett jobb. Jag kunde inte tro på mina öron!   Det finns 400 000 arbetslösa idag i Sverige. Det finns dem som inte omfattas av A-kassa och en del av dessa tvingas söka försörjningsstöd. Det här är inte fråga om ett val. Man väljer inte att vara arbetslös. Vem vill känna sig icke behövd? Få sämre ekonomi? Inte höra till arbetsgemenskap? Det är absolut inte ett val. Vilken människosyn arbetsmarknadsminister förmedlar med dessa ord? Det kanske är förklaringen till  varför de har varit så passiva att göra någonting åt massarbetslösheten. De verkar på fullaste allvar mena att de som tvingas söka socialbidrag får skylla på sig själva för de saknar drivkraft.  Nej, nu behövs det verkligen ett byte av regering.

Glöm inte att gå och rösta på kyrkoval på söndag!

Inga kommentarer: