26 september 2013

Efter lunchpausen sprang jag till Träffpunkten där kulturförvaltningens bildarkivsansvarige berättade om ålderdomshemmen i Vallentuna. Vi fick se bilder på det gamla ålderdomshemmet som låg på Skolvägen och hade 40 platser men bara ett spis som den enda värmekällan. Nya ålderdomshemmet blev färdig 1929 efter en "kohandel" mellan centerpartiet och socialdemokrater. Centerpartiet fick sin orgel och socialdemokraterna ett nytt  och modernt ålderdomshem.
Det berättades också om att det var svårt att hitta arbetskraft till dessa hem. Då värvades det norrlänningar till dessa tjänster.
Det fanns tidigare ålderdomshem även i andra tätorter än i centrala Vallentuna. Össeby-Garn, Frösunda och Kårsta hade sina hem. När Väsbygården blev färdig 1970 lades dessa ner och de äldre flyttades till Väsbygården.

Jag lockas fortfarande om tanken  att i och med invånarantalet både i Karby/Brottby och i Kårsta planeras att öka så kunde det bli ekonomiskt försvarsbart att bygga mindre vårdboende också i dessa tätorter precis som det var förr, så slipper de äldre ett lämna sitt ort bara för att de behöver omsorg på äldre dagar.

Inga kommentarer: