Jag märker med jämna mellanrum att det finns felaktiga eller åtminstone bristfälliga kunskaper om hur det är att vara en fritidspolitiker. Den största felaktigheten är att fritidspolitiker tjänar mycket pengar. Det gör de inte!!! Fritidspolitiker jobbar med politiken på sin fritid, kvällar och helger. För de allra flesta är mötesarvodet det enda arvodet. Det ligger idag på ca. 600kr minus skatt. Om du sitter i en nämnd så förväntas du delta också i partiets interna möten (hos oss i S: i kommunala gruppen, i medlemsmöten, nämndgruppens förmöte och alla utåtriktade aktiviteter). Det är bara det riktiga nämndmötet som ger arvodet. Allt annat partiarbete är frivilligt och gratisarbete. Det är alltså inte pengar som är vår drivkraft utan det är ideologin och förbättrings- och utvecklingsivern som driver oss.
Den andra felaktigheten är att vi skulle vara på något sätt "speciella". Vem som helst kan engagera sig i lokalpolitiken med eller utan kunskaper om hur det funkar. Man lär sig så småningom. Man blir medlem via partiets hemsida och kommer på medlemsmöten. På det sättet lär medlemmarna känna dig och ser dina styrkor och hör dina idéer. När det då blir dags för nominera för ett uppdrag i en nämnd eller i fullmäktige så ger dina partikamrater kanske dig sitt förtroende för att göra det. Det krävs inte meritförteckning eller akademiska examen men de är inte ett hinder heller. Det som är viktigast är vem du är med dina livserfarenheter och kunskaper. Och naturligtvis att du delar våra ideologiska värderingar.
Man kan också bli medlem utan att behöva engagera sig. Stödmedlemmar har en viktig roll som stöd och styrka bakom vårt agerande. Några ringer eller besöker mig/oss med sina råd, idéer eller ger en uppmuntran, tack eller en styrkekram för fortsatt kamp. Vi är en stor grupp av väldigt olika personligheter och erfarenheter. Nya krafter är varmt välkomna att delta. Det är alltid bättre att engagera sig än att gnälla hemma i kammaren.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar