16 oktober 2013

Som kommunstyrelsens ordförande kan Örjan Lid (M) plocka bort ärenden från dagordningen om han så vill men han kan också lägga till ärenden som han tycker ska finnas med. Vi i opposition kan visserligen föreslå att ärenden tas upp på dagordningen men genom årens lopp har vi märkt att det har inte funkat optimalt för oss. Vårt sätt att få våra saker på dagordningen är att skriva motioner. Nackdelen är att motionsförslag kan hamna i en byrålåda ett antal år om ärendet är "känslig"för majoriteten. Ett exempel av sådana är vårt förslag om att arbeta fram en markanvisningspolicy för Vallentuna kommun. Den har vi fått vänta på så gott som två år.

Det håller på att bli ett riktigt kännetecken för (M) att låta vissa beslut och processer fortsätta att ske enligt oklara oskrivna rutiner. Politiken har inte besvärat sig att jobba fram riktlinjer eller policyn som skulle ge klarhet, tydlighet hur beslutsprocessen ska gå till och vilka faktorer får lov att spela in och vilka inte. Jättesynd tycker vi naturligtvis.

Markanvisningspolicyn skulle kunna reglera om vilken mark ska vi sälja, när ska vi sälja den (ex. råmark eller när marken är detaljplanelagd), på vilket sätt ska säljprocessen se ut i olika situationer, när kan det vara berättigad att hyra ut mark osv. Alltså skapa likvärdiga och transparenta regler för alla och samtidigt kunna behålla politiskt styrning så att det byggs det vi vill och ingenting annat.

På måndag på kommunfullmäktigemötet ska detta ärende tas upp för beslut.

Inga kommentarer: