7 april 2014

Mat- och kulturresa på Vallentunas landsbygd

Alla dessa bilder är från gårdagens mat- och kulturresa på Vallentunas landsbygd organiserad av Vallentuna hembygdsförening. Lyckad resa! Se själv! 
Första stoppet var Husbystiftelsens gårdsmuseum i Markim. Patron Teodor Gustafson hade en fin vapensamling bland annat dessa lansar från 1600-1700 tal.
Löfsta säteris gårdsmejeri fick vi genomgång om hur osttillverkningen går till. Här produceras getost och ko-ost. 
Innan förmiddagsfikat i Hökeriet, besökte vi Granbyhäll som är till ytan den största hällen i Sverige. Lavan och mossan som fanns förra gången jag var här var borta. Hällen hade blivit renad.
På Löfsta fanns två helt underbara varghundar som jobbade flitigt med att hålla koll på små killingar som sprang runt omkring. Hundarna hämtade dem om och om igen tillbaks till dessa höpallar. Om du tittar noga så ser du en liten vit killing också på bilden.
Hamragård matade vi lamorna som stirrade på oss med sina stora vackra bruna ögon. Där kunde man också köpa alpaca-yllekläder.
Dagens mest känslosamma stopp för en lärare som jag blev skolmuseet vid Össeby-Garns kyrka. I den här gröna "kollektiva" sparbössan sparade hela klassen gemensamt. Alla hade sin egen siffra. man kunde spara för en klassresa eller till fattiga i Afrika.
Bild på skolsalen. Varje elev hade sin egen krittavla i bänken. 
Jag var tvungen att ta bild på detta dokument. Det är förteckning över elever men det första namnet Andersson Josef var förutom lärare också betydelsefull socialdemokratisk kommunpolitiker. 
Tårarna var inte långt borta när jag såg denna bild. Kriget och dess konsekvenser gjorde sig påminda.
Det finns mycket att se i vår fantastiska kommun. Vi borde bli duktigare att lyfta fram det, marknadsföra,  locka besökare, skapa arbetstillfällen, och först och främst bli själva medvetna om och visa för våra barn. Vallentuna är fantastisk!

Inga kommentarer: