14 april 2014

Studieresa

Arlanda kommuner: Sigtuna, Upplands-Väsby, Knivsta, Vallentuna och Swedavia/Arlanda har tagit omtag i samarbetet. En överenskommelse undertecknades tidigare i våras om på vilka områden vi ska försöka se över våra egna kommungränser och se vad som är bäst för hela området kring Arlanda. Det är naturligtvis mycket infrastrukturfrågor som vägar och spår men också näringslivs- och boendefrågor där vi kan hitta "win-win"situationer. Att kommuner går ihop kring ett ett gemensamt intresse är inte unikt i övriga Europa heller. Vi var i Wien och Munchen på ett snabbbesök under veckan för att se, höra och ta lärdom om hur de har gått tillväga och vad de har åstadkommit gemensamt.
Kollektivtrafik och dess utveckling är lika aktuell fråga i Wien som här.  Vid Wiens flygplats pågick det  byggarbete för fullt för att bemöta ökad trafikering mellan flygplats och Wien centralt. 
Vi kunde se hur "Smart city Vienna"med ett nytt område Aspern växer fram. Fantastiskt att kollektivtrafiken var på plats innan området med 8500 bostäder är färdigt.  20000 nya invånare och 20000 nya arbetsplatser beräknas detta område omfatta. Grus/sandhögen på bilden är byggmaterial från området. För att minska transporter används grus från högen t.ex. för vägbyggen osv. 
Elcyklarna fanns på laddning nära tågstationen. Medvetenheten om energiförbrukningen i hela byggprocessen var imponerande. Samförstånd mellan byggföretag och kommunen fanns där när det gällde dessa frågor. Ja, det gäller att våga ta upp dem i diskussion även här på hemmaplan för att förändringen ska ske. 
Från Wien åkte vi tåg till Munchen. Tågresan användes till grupparbetet och fortsatta diskussioner. Jag kunde dock inte låta bli att ta också bilder på de vackra alpvyerna under resan som jag visar i morgon.

Inga kommentarer: