22 april 2014

Kristineberg, byggplaner!

Egentligen borde jag börja skriva på mitt Första maj tal men kan inte låta bli att kommentera Bengt-Åke Gripes (M) påstående i veckans Mitti Vallentuna Steget. (S) och den övriga oppositionen har en annan tolkning av hållbart byggande än vad alliansen har. Alliansen är inte beredd att ställa krav på byggföretag och byggprocesser utan nöjer sig med Boverkets tämligen lama riktlinjer. Många kommuner i Sverige vill sätta fart på hållbara faktorer under hela byggprocessens gång utöver  på det färdiga produkten. Dessa kommuner har tagit lite av Boverkets roll och driver utvecklingen framåt i de frågorna.

Dessutom vill (S) att det byggs nära kollektivtrafiken. Bengt-Åke Grip (M) har inte läst våra förslag när det gäller bostadsbyggnadsplanerna. I våra förslag byggs det inte stadsradhus 50-100m från Roslagsbanan utan flerfamiljshus, alltså får vi fler bostäder på gångavstånd från buss och tåg. Som ett alternativ till Kristineberg har vi lyft Ubby/Molnby där även vatten- och avloppsledningar är dragna redan. Det finns förtätningspotential på flera ställen som inte ännu har tagits tillvara.

Det som stör mig mest är att inte ett endaste hus har byggts på östra sidan av järnvägen här i centrala Vallentuna men Kristineberg projektet forceras fram med hjälp av konsulter och genom att "glömma bort" att vi fortfarande inte har någon grönplan som skulle fastställa vilka grönområden och -stråk vi ska förvara och vilka kan vi tänka oss att bygga bort. Kom inte och påstå att detta är bara en tillfällighet. Det här är medveten (M) politik som möjliggör att vissa projekt kan ros i hamn innan mandatperioden är slut. (M):s "grönplan" (om den nu någon gång kommer upp på dagordningen) anpassas till färdiga byggplaner istället för att byggandet anpassas till grönplanen. Ju längre tiden går desto fler grönområden hinner planeras bort.

Vi ska se till att byggandet kommer igång i centrala lägen och att det byggs också hyresrätter i vår kommun om vi får förtroendet att styra.

Inga kommentarer: