7 maj 2014

Ridstigar, Leaderprojekt

Idag fick jag lite kontaktuppgifter till personer i olika kommuner där man har lyckade projekt om ridstigar. Tack till måndagens hästdag i Södertälje. I Vallentuna har våra förslag om att se över möjligheterna att börja skissa ett ridstigsnätverk inte fått gehör. Allt kan inte göras på en gång men planen måste tas fram så att man ska kunna jobba efter den bit för bit.

På kommunstyrelsens möte i måndags påminde jag också alliansen om (S) motionen jag lämnade i fullmäktige senast. Det gäller att raska på att anmäla kommunens intresse att få vara med ett Leadersamarbete t.ex. med Upplandsbygd (Sigtuna, Knivsta, Tierp, Uppsala, Östhammar). Leader är ett utvecklingsmetod där man i ett område går samman och gör en plan eller strategi för hur man vill utveckla landsbygden ekonomiskt. Kommunen, staten och EU:s jordbruksfonden för landsbygdsutveckling står gemensamt för finansieringen av dessa olika lokala projekt.

Jag har tittat på Sigtunas och Knivstas redovisning om detta lite närmare. Sigtuna har fått 4 kr tillbaka för varje satsad krona och pengarna har finansierat över 50 olika projekt allt om affärsutvecklingscheckar, kreativa näringar med turism &camp; måltid, levande landsbygd med företagsutveckling, utveckling av natur- och hälsoturismen osv. Massor av intressanta och angelägna projekt som möjliggör landsbygdens utveckling finansiellt.

Vallentuna har varit urdålig på att söka EU-pengar. Denna samarbetsform gör jobbet lite lättare och vi har driftiga föreningar och enskilda personer som har färdiga affärsidéer bara man hjälper dem att ta fram finansiering. Jag hoppas verkligen att på fredagens möte så kan vi komma överens över partigränserna att anmäla vårt intresse att få vara med. Vi kan inte förvänta oss någon avkastning om vi inte först vågar investera någonting. Hela Vallentuna ska leva!

Inga kommentarer: