21 september 2010

Det finns ju alltid ett och annat jag skulle kunna kommentera i veckans MittiSteget men pga tidsbrist väljer jag artikeln om Vallentuna, skolförbättrarkommun enligt Lärarförbundet.

Vallentuna har alltså höjt sin placering bland länets andra kommuner när det gäller betygsresultat och andelen elever som går ut nian med minst G-betyg. Det är vi alla glada för. Hoppas trenden fortsätter även efter valrörelsen.

Det mest intressanta i artikkeln var dock det som vi i (S) drev i vår valrörelse, nämligen lärartätheten både i skolan och i förskolan. Där finns det mycket att önska. Vi kanske kan uppnå en bred uppgörelse om en ekonomisk satsning på att öka lärartätheten i kommunen så här vid budgetarbetstider? Det vore väl fint.

Och naturligtvis måste man genast åtgärda bristen på att det finns förskolor i kommunen som inte har förskollärare. Kan man kalla ett ställe för förskola om det inte finns ett endaste förskollärare bland personalen? Minst en per avdelning helst fler så kan de dela det pedagogiska ansvaret. Barnskötare gör ett enormt viktigt arbete de med, men det finns tanke bakom den 3,5-4 åriga förskollärarutbildningen faktiskt.

Nyfikenheten och skaparglädjen ska tas tillvara under de första viktiga åren i förskolan.

Inga kommentarer: