4 februari 2011

Idag har jag jobbat med webbsändning av kommunfullmäktigemötena. Jag skrev en motion för ett år sedan om att kommunen borde sända våra möten på webben och efter ett års betänketid hade vi frågan uppe i torsdags i arbetsutskottet där majoriteten yrkar avslag till motionen pga av kostnader och osäkerhet om det finns intresse från allmänhetens sida att se hur vi förtroendevalda sköter vårt uppdrag. Trams!!! Även min 14-åriga son tyckte att det vore roligt att se vad vi håller på egentligen på de mötena.
Michaela hjälpte mig idag att jämföra de kommuners webbtv:n som finns i länet. Över hälften av länets kommuner webbsänder sina fullmäktigemöten. Man kan lätt klicka på det ärendet som verkar intressant och se hur debatten förs i de olika frågorna. Jag brukar själv titta på vissa kommuners sändningar bla för att jag är intresserad av att se hur mina sossevänner driver sina frågor och vilka frågor de överhuvudtaget tar upp på dagordningen.

Enligt kommunens tjänstemän så kostar en webbsändning 10 000 kr per möte i Sollentuna. De hade också allra bästa kvalite på sin sändning men det finns också Sigtuna modellen där de engagerar gymnasieungdomar i detta arbete som en del av sitt examensarbete. Inte dåligt det heller och kostnaden sjunker säkert dramatiskt med det arrangemanget Alltså det skulle kosta högst 80 000kr i år att webbsända våra möten. 80000kr från kommunens 1,3 miljarders kronors budget. Alla andra möten är slutna möten men kommunfullmäktiges möten är öppna möten. Vi måste göra de möten tillgängliga för alla och webbsända dem!!!

Nej nej det är absolut inte fråga om kostnad eller brist på folks intresse. Det är fråga om att om flera Vallentunabor skulle se hur de behandlar våra frågor i fullmäktige så skulle de vara negativ reklam för dem. I och med webbsändningar så skulle opposition få lika mycket utrymme i sändningen som majoriteten och folk skulle kanske märka att vår politik är bättre än de anat och den risken vill inte majoriteten ta. ATT WEBBSÄNDA KOMMUNFULLMÄKTIGEMÖTENA INNEBÄR I PRAKTIKEN ATT ALLA PARTIER FÅR LIKA VILLKOR ATT FÅ UT SITT BUDSKAP: DET VILL INTE (M)&CO!
En av majoritetens representant sade i arbetsutskottsmötet att inläggen i fullmäktige håller inte så hög nivå eller någonting motsvarande. Man kunde förstå att han räknade inte sig själv i den gruppen. Javisst är vi olika i talarstolen. Vi är olika personer och olika personligheter och vi är fritidspolitiker. Folk har valt oss att driva de frågor som vi lovade i valrörelsen och vi sossar gör vårt yttersta att lyckas. Det finns ett jätte stort antal ledamöter som ALDRIG har gått upp i talarstolen även om de har suttit hela sitt liv i den samlingen. Folk måste kunna se hur aktiva sina folkvalda är. Jag som gruppledare tar det mesta men resten av (S)-gruppen tar sina ämnesfrågor när de dyker upp på dagordningen och alla uppmanas att delta i debatten med sina argument oavsett om de argumenten duger för (M) eller inte. Det spelar ingen roll.

Webbsändning av kommunfullmäktigemöten är DEMOKRATIfråga i allra högsta grad. Där har alla folkvalda lika villkor och rätt att yttra sig. Majoriteten har alla infotidningar och broschyrer som de trycker flera gånger om året till hushållen där de kan förmedla sin politik och där vi i oppositionen får inte en rad trots dessa skrifter bekostas av skattepengar men i fullmäktige får alla tala. Och det vill inte alliansen att Vallentunabor ska får höra hemma vid sina datorer. Tragiskt!

1 kommentar:

Anonym sa...

Bra rutet!