15 september 2012

 Ordföranden avgör om ärendet ska upp på dagordningen. Den makten använder majoriteten. Det att vi får vänta länge på att våra motioner kommer upp på dagordningen är mer en regel än undantag. Jag vet att tjänstemän har utvecklat ett matrissystem som gör det lättare för alla att följa hur långt ett ärende har kommit och när kan man förvänta sig att tjänstemännen är klara med beslutsunderlaget. Det är viktigt att man försöker behandla alla förslag så snart som möjligt men helst inom ett år. Nu råkar sanningen vara så att de politiskt känsliga motionsförslag tar konstigt nog lite längre tid än de andra. Det finns alltså ärenden där tjänstemännen har gjort sitt men som ordföranden inte tar upp i alla fall. Varför?

Ordföranden Örjan Lid tog bort tre ärenden från dagordningen i torsdags på kommunstyrelsens arbetsutskott:
- vårt förslag om att bygga hyresrätter på kommunens egen mark
- vårt förslag om att det ska jobbas fram en markanvisningspolicy
- alliansens miljöpolicy

Vi fick ingen förklaring till ordförandens agerande. Beslutsunderlaget är färdigt i alla de ärenden. Tjänstemännen håller med oss (S) att det behövs en markanvisningspolicy. De skriver också att det behövs fler hyresrätter men föredrar anbudsförfarande inom kommande detaljplaneområden. Det innebär inte att våra förslag om att använda markanvisning eller tomträtt är omöjliga metoder. Tomträttens största fördel är att på det sättet garanterar vi att hyresrätten kvarstår som hyresrätt en längre tid och inte omvandlas till bostadsrätt när ägaren får det för sig.

Det finns några ärenden till som verkar ta ovanligt lång tid för ordföranden att ta upp på dagordningen och en av dem är grönplan som jag har nämnt ett antal gånger tidigare. Tjänstemännen har gjort sitt men ordföranden har inte velat ta upp det. Vad kan vara orsaken till det? Vill man att vissa byggplaner ska fastställas innan grönplanen släpps fram? Grönplanen kan ge riktlinjer och information som förändrar vår syn på vissa planer som då kanske behöver ritas om. Är det det majoriteten vill förhindra?

Om man har öppenhet som ledord så kan man gott säga orsaken till fördröjningen. På det sättet slipper man spekulationer och misstro. Vill majoriteten inte det?

Inga kommentarer: