10 september 2011

Jag redovisar min "sopresa" i London i omgångar mestadels pga av att bildöverföringen tar sin lilla tid. Vi åkte från flygplatsen direkt till Wembley. Här ovan bild på Wembley arenan. Bilden är tagen från Envacs kontor som hade denna utsikt.

Efter en kortare genomgång inomhus började vi gå till ett närliggande nytt bostadsområde där företaget Envac hade sitt sopinsamlingssystem. Området bestod både av äganderätter och hyresrätter, studentbostäder och Hilton-hotel i samma kvarter. Allt är möjligt om viljan finns!!!








Envacs chef var påfallande stolt över bostadsområdet som hade fått influenser från Hammarbysjöstad i Stockholm. Lekplatsen och alla inplanterade växter gjorde innegården trivsam.



På gården fanns inkaströr: en svart markerad, en grön och en orange. I den svarta inkaströren kastade man icke återvinningsbara material i svarta sopsäckar. I den orangefärgade kastade man torrt återvinningsbart material och i den gröna organisk material t.ex. matavfall!!! Med ett sugsystem hamnar avfallet via den kraftiga gröna rören (se här nedan) till insamlingscontainers som sedan körs bort.








Här ovan är bild på dessa containers. På grund av att man suger bara ett sorts avfall åt gången behövs det inte fler än ett underjordisk rör. Allt är automatiserat och under de åren systemet har varit i funktion har inga driftavbrott rapporterats. Inga klagomål heller om buller eller lukt.



Mycket spännande system som skulle kunna passa även i vår kommun i de områden där vi bygger tätare.



Imorgon får ni se bilder från en återvinningscentral.

Inga kommentarer: