21 september 2011

Mikael Damberg var på besök i Vallentuna. Han är vår utbildningspolitiska talesperson och nästa utbildningsminister efter valvinsten 2014. Thomas A, gruppledaren i barn- och utbildningsnämnden och jag hade planerat eftermiddagen. Jag ville visa Micke Montessori förskolan, Rosengården. Det är en föräldradriven förskola i ett mycket vackert hus. Förskoletiden är väldigt betydelsefull tid då mycket av språkinlärning sker och grunden för all fortsatt utveckling läggs. Montessoripedagogiken tar tillvara på barnens naturliga nyfikenhet och ger barnen det stimulans barnen behöver just då. Inlärning börjar inte med år 1 i skolan utan mycket kan göras i lekens tecken tidigare. På hyllorna finns massor av material som övar även finmotoriken. Kannorna är av glas och allt är på riktigt men i mindre storlek som passar i händerna av en 3-5-åring. Allt är placerade så att barnen själva kan välja och ta det som intresserar dem. De väljer. Det är inte fröken so säger att nu SKA du jobba med det och det. De lär sig tidigt att ställa allt tillbaks till den rätta platsen och respektera andra som jobbar på sin matta.



Mikael Damberg bekantar sig med mattematerialet.


Här nedan en bild som jag kunde inte låta bli att ta med. Thomas bland planeterna! Planeterna hängde i taket i rätt avstånd från varandra och var rätt storlek jämfört med varandra. Allt det vackra lockar att lära sig nytt och testa/öva om och om igen tills man lär sig. Mycket av materialet är sjävrättande. Ljudnivån var låg i Montessoriförskolan. Hela arbetssättet bygger på tanken att man tar hänsyn till varandra. Man talar med vanlig röstläge och man går inomhus. Det skapar mycket behaglig arbets-och lekmiljö för barnen och för personalen.



Jag tackar SÅ MYCKET Montessoriförskolans personal och barnen att de tog emot oss!

Karbyskolan är en skola där jag har inte varit tidigare. Ja, i matsalen på några möten, men inte annars. Vi mötte tre fantastiskt duktiga ungdomar som guidade oss runt i hela skolan och svarade på våra frågor. Här på bilden ser ni Mikael med dessa ungdomar i elevrådets lokaler. Jag har besökt ett antal skolor under mina år som fritidspolitiker och som lärare. Jag blev så positivt överraskad av det framåtsträvande skolutvecklingen som skolans rektor Mikael Odin driver tillsammans med sina kompetenta lärare. Känns tryggt!


Skolan har bl.a. skolkurator vars främsta uppgift är att jobba förebyggande, välutrustade NO-och musiksal, stor gympasal utan att man ha behövt snåla på personalens utrymme. Här en bild på personalrummet där de har sin rast. Det är viktigt att visa skolans personal att de är värda mer än ihopsamlade gamla soffor. Här får man en känsla att lärarkåren är viktig och därmed kan det få kosta en slant att ge dem ett rum att trivas i.


Tack Karby skolans rektor, personal och speciellt de ungdomar som ställde upp EFTER skoldagen!


Sista besök före medlemsmötet gjorde vi till skoldatateket. Vi fick en mycket informativ genomgång vad skoldatatek är för någonting. Det här var någonting alldeles nytt för Mikael Damberg och han blev faktiskt imponerad och glad att så mycket görs för de elever som har olika svårigheter (t.ex. skriv och läs). Vallentuna har haft skoldatateket redan flera år och personalen ute i skolorna är flitiga användare av skodatatekets hjälpmaterial och deltar i de utbildningar som de erbjuder. Jag tycker att det är oerhört viktigt att inga elever misslyckas i skolan pga läs- och skrivsvårigheter eller att de har svårt att höra, se eller koncentrationssvårigheter. Hjälpmedel finns!

Vilken lärorik dag jag hade! Personalen ute i skolorna och i förskolorna gör ett fantastiskt fint arbete. De är faktiskt värda en lönehöjning eller hur Örjan Lid (M)? Och då menar jag utöver den lägsta nivån!

På kvällens medlemsmöte överraskade vår talagfulla Fredrik Oregård Micke med en bild som han överlämnade till honom. Den här unga konstnären lär vi får höra mycket mer av i framtiden.



















Inga kommentarer: