25 mars 2013

Budgetarbetet inför 2014 är igång! Idag fick vi veta om hur de ekonomiska förutsättningarna ser ut.  Antalet färdigställda bostäder var lägre än beräknat vilket kommer att påverka på skatteintäkterna negativt. Arbetslöshet i Sverige ligger fortfarande på hög nivå och det påverkar naturligtvis också negativt på antalet arbetade timmar och därmed även på skatteintäkterna.   Varje nämnd fick berätta i tur och ordning bl.a. om de utmaningar och investeringsönskemål de har. Det kommer att bli en svår balansgång mellan de begränsade resurserna och alla önskemål. Nu börjar partiernas arbete med prioritera fram sin lista och se till att finansiera den. I juni kommunfullmäktige ska 2014 års budget tas.

På dagens möte ställde vår (S) representant Kenneth Bylund en fråga om varför låter inte kommunen sitt kommunala bostadsbolag Össebyhus AB att bygga hyresrätter på kommunens egen mark. Det är brist på hyresrätter och precis som flera andra av länets kommuner så skulle vi kunna själva styra och visa  att vi menar på allvar med att erbjuda bostäder med olika upplåtelseformer. Allianssvaret var total tystnad! Men den tystnaden talade tydligare än tusen ord. Ingen vilja finns att lösa denna obalans mellan bostadsrätter, villor och hyresrätter, även om ett stort behov finns i kommunen! Ingen nyhet i sig men tål upprepas.

På kommunfullmäktigemötet tog alla partier avstånd från SD:s förslag om att lokalt folkomrösta om att förlänga avtalet med Migrationsverket om att ta emot asylsökande och flyktingar. Det här är ingen folkomröstnings fråga. Detta är fråga om människors rätt till skydd, människors lika värde och solidaritet. Sverige har tecknat FN:s flyktingkonvention och Sveriges Riksdag har beslutat om att  Sverige ska ta emot asylsökande och flyktingar. Vallentuna tar och ska ta sitt ansvar att dela de asylsökande mer jämnt mellan kommuner. Efter votering blev röstsiffrorna 40-1! SD är totalt ensam med sitt önskemål. Det är folkets vilja!!!

Inga kommentarer: