25 juni 2013

Bostadsbyggnadsprognosen 13A togs också på senaste kommunfullmäktigemötet. Så här resonerade vi Socialdemokraterna i Vallentuna:

" Det saknas hyresrätter i alla kommundelar. Endast ca 3% av alla befintliga bostäder i Vallentuna är hyresrätter. Det är marknaden, inte behovet, som idag styr utbudet av upplåtelseformerna i Vallentuna kommun. Därför anser socialdemokraterna att det är viktigt att politiskt markera att en tredjedel av bostadsproduktionen ska upplåtas med hyresrätt. Med hjälp av politiska beslut som markanvisningar, tomträtt och ägardirektiv till vårt kommunala bostadsbolag Össebyhus kan vi få en ändring av denna obalans i upplåtelseformerna. Vi ser också gärna att lägenheter med äganderätt byggs i Vallentuna.

Vallentuna saknar fortfarande både grönplan och parkplan som grund för arbetet med att planlägga nya bostadsområden. risken är därför stor att vi bebygger områden som borde bevaras och utvecklas som grönområden istället.

Vi föredrar hållbart byggande. Det innebär att områden nära befintlig kollektivtrafik och VA ska bebyggas och förtätas innan nya områden längre bort tas i anspråk. Det är inte heller hållbart att bygga villor eller stadsradshus i centrala lägen utan flerfamiljshus är att föredra.

Kommunen äger mark på olika håll i kommunen. För att åstadkomma variation av både upplåtelseformerna och byggherrar vill vi att kommunen förmedlar hustomter via en kommunal tomtkö.

Områden där kommunen är markägare: Norra centrumtomten, Gärdesvägen, Västra Rosendahl, telluskvarteren, Åbyängar 1 och 2,Åbyholmsvägen, Östra Åby, Södra Haga, Haga 3, Ö Ormsta NV, Hjälmsta, Kristineberg, Centrala Lindholmen, Kårsta Rickebyområdet, Grönlundsvägen, Eksskogen, karby/lindvägen, karby övrigt. 

(S) vill ta bort följande projekt från bostadsbyggnadsprognosen:
Södra Haga, ett område vid IP-Vallentuna som vi vill bevara som ett tätortsnära skogområde.
Vallentuna- Mörby 1:103 m.fl. som inte passar till bostadsbyggnation så länge riskklassad verksamhet (Aerosol) finns på fastighet andra sidan av vägen.

(S) vill senarelägga Kristineberg till år 2022.
(S) vill tidigarelägga Ubby/Molnby 2015"

Vi förlorade omröstningen. Alliansen tyckte inte om våra förslag. Jättesynd! Inte på oss(S) utan våra ungdomar, äldre, ensamstående... som vill ha hyresrätter och synd för de som vill koncentrera byggandet nära Roslagsbanan.. Det finns många fler som tycker som vi inom (S)! Gör er röst hörd!

Inga kommentarer: