28 juni 2013

Ur (S) budgetalternativ, del 3:

Kulturnämnden 1,5 miljoner mer än vad alliansen har i sin budget.

Enligt Sveriges Musik- och kulturskoleråd ligger genomsnittsterminsavgift i kulturskolan i Sverige på  665kr. I Stockholms län ligger terminsavgift på 1068kr i genomsnitt. I kulturbygden Vallentuna utesluter man en hel del barn och ungdomar från att kunna delta i kulturskolans verksamhet med en terminsavgift på 1500 kr exl. instrumenthyra. Terminsavgiften i vår kommun är mer än dubbelt så stor som riksgenomsnittet. Denna orättvisa har stört mig så länge jag har jobbat politiskt och denna fråga har varit i vårt budgetalternativ nästan lika lång tid. För att kunna erbjuda kulturskolans verksamhet till alla kommunens unga invånare och inte bara för de som har tillräckligt förmögna föräldrar, måste avgifterna i första skede halveras och på sikt tas bort helt och hållet. Barnens konstnärliga intresse och musikalitet hänger inte ihop med tjockleken på föräldrarnas plånbok! 1,3 miljoner kostar denna åtgärd i barnkoventionens anda.

Vallentuna Teater är snart färdigrenoverad. (S) tycker att naturligtvis ska man satsa på digitalbio på         200 000kr för att kunna utnyttja denna lokal även för filmvisning.

Varje barn eller ungdom som hittar sin fritidssysselsättning t.ex. inom kultur eller idrott istället för att busa runt sysslolöst är en besparing i kommunens pengakista. Den här extra satsningen betalar sig själv redan om man lyckas "rädda" en ungdom från att hamna snett i livet. Dessutom ryms mer konst, musik och dans i vår kommun och vilka skulle vara bättre budbärare i det arbete än nästa generation.

Inga kommentarer: