Ur (S) budgetalternativ, del 2:
Vallentuna är socialt väldigt segregerad kommun. Under (M) styre har det inte byggts ett endaste hyresrätt på över 20 år. Vi har låg arbetslöshet (vilket hänger delvis ihop med det fakta att utan två inkomster kan du inte köpa en villa i Vallentuna. och mycket annat finns ju inte på "vår" marknad) Vi är också en ung kommun med många barnfamiljer.
Inom socialförvaltningens område har vi prioriterat extra vissa områden med sammanlagt 5 miljoner kronor utöver alliansens förslag. Vår generella krav är att heltid ska vara en norm på hela arbetsmarknaden. Även lågbetalda omsorgsarbetare ska kunna försörja sig med sitt jobb. De ska slippa jaga efter bisysslor för att kunna försörja sig själva och sin familj. Och arbetsvillkoren måste vara sådana att man orkar jobba heltid. Där finns det mycket att göra och den här satsningen räcker inte långt, det medger jag, men någonstans måste arbetet påbörjas och vår målsättning är tydlig.
Kvalitetshöjning inom hemtjänsten är ett område där de anställda måste få rimliga tider för att utföra omsorgen om våra äldre invånare. Utförare ska få betalt för transporter, kringtid och vården.
Kommunen satsar årligen ganska stora summor på chefsutbildningar. Vi tycker att att mer tyngd kan läggas också på kompetensutveckling på de personer som jobbar praktiskt med vård och omsorg i vår kommun. Det är de personer som i sista hand förverkligar våra politiska ambitioner ute i verkligheten.
Det finns behov av att utreda möjlighet att starta ett trapphusboende för personer med psykiska funktionhinder.
Socialdemokratisk politiken bygger på det förebyggande arbetet. Det ska vara tryggt och bra i Vallentuna. Vilka satsningar behövs det i så fall göras? Tydlig (S) krav finns: nolltolerans mot vräkta barn i Vallentuna. Socialtjänsten ska rycka ut innan familjer hamnar i situationen där barn riskerar bli av med sitt hem och därmed den grundläggande tryggheten. Kommunen ska initiera brottsförebyggande arbete för att minska mobbning i skolorna och våldet och otryggheten i samhället. I det arbetet ingår också Kvinnojourens värdefulla arbete. (Mer om förebyggande arbete i morgon...)
Speciellt när det gäller barn och ungdomar lönar det sig att sätta in tidiga insatser både i skolan men det kan behövas även annat t.ex. familjestöd. Där kan sk. barn- och ungdomscoacher vara de som följer barnen med behov av extra stöd och som kan samordna och initiera insatserna som behövs.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar