26 mars 2014

Cykelvägar!

I Vallentuna kommuns Trafikstrategi finns det dessa mål för cykeltrafiken:

1) Cykeltrafiken ska bli mer attraktivt.
2) Andelen resor med cykel ska öka.
3) Tillgängligheten för cykeltrafikanter ska öka så att det blir lätt att förflytta sig mellan  arbete, hem, fritidsaktiviteter och serviceanläggningar. Att cykla ska vara ett naturligt val.
4) Tryggheten i människors trafikmiljö och på offentliga platser ska öka.
5) Andelen döda och svårt skadade i trafiken ska minska.
6) Transporterna ska bidra till en ökad hälsa.

Trafikstrategi antogs i kommunfullmäktige den 29 april 2013, alltså nästan ett år sedan.

Om man VILL någonting så försöker man med alla medel nå dit också eller hur? Vad visar då alliansens beslut om att inte asfaltera den korta cykelvägssnutten mellan Vallentuna och Okvista som (V) föreslog om? Kom inte och säg att  alliansen satsar på cykelvägar!

I cykelplanen som nu finns ute på remiss finns skrivet att "Samtliga cykelvägar i det utpekade cykelvägnätet ska vara asfalterade. Grusade cykelvägar försämrar trafiksäkerheten, framkomligheten och körkomforten." (s. 25) Det fattar väl alla. Med Trafikstrategins målsättningar och cykelplanens intentioner så borde det enda rätta vara att asfaltera cykelvägen till Okvista.

Antingen VILL man eller VILL man INTE. Kommunala ekonomin tillåter inte vad som helst men de cykelvägar man bygger ska hålla viss standard annars kan man lika väl låta bli att bygga nya.

Eller hur ökar man andelen cykelresor eller gör cykeltrafiken med attraktiv med grusvägen? Det är enbart fråga om alliansens snålhet, säger jag!

Inga kommentarer: