18 mars 2014

Bokslut!

I torsdags hade vi bokslutsdag i kommunen. Alla nämnder fick berätta om de viktigaste händelserna i sin verksamhet, hur kommungemensamma och nämndens egen måluppfyllelsen ser ut och hur året 2013 slutade ekonomiskt. Dagen var värdefull för man får en helhetsbild av hela det gångna året.

 Det är några saker som årligen upprepar sig i det alliansstyrda Vallentuna. Det första  är att flera nämnder skulle inte klara sig ekonomiskt om det inte fanns vakanser. Obesatta tjänster räddar  allianspolitiken. Det är inte alltid så att man inte hittar en lämplig person utan man väntar med att söka när man ligger ekonomiskt svårt till. Och så måste tjänstemännen göra. De har uppdrag att genomföra de fattade beslut med de ekonomiska ramarna som alliansen har gett till dem. Alla kostnadshöjningar ersätts bara till hälften och det finns inga speciella borgerliga satsningar i någon kommunal verksamhet. Det  innebär att allianspolitiken har det allt svårare att uppnå både mål, hänga med i den moderniseringsprocessen som pågår i olika områden och leverera plusresultat.

Man ska inte beskatta folk mer än det behövs men alliansen har inte ens budgeterat för driftkostnader i vissa fall vilket nämnden har fått försöka spara in på andra ansvarsområden.  Att i åratal ligga nära svältgränser utvecklar inte kommunalverksamhet. Nu råkar vi har helt fantastisk personalkår som levererar bra resultat i alla fall. Vissa andra åtgärder får vänta åratal vilket blir väldigt dyrt i längden.

Det andra området som jag saknar är medveten personalpolitik. Alliansen lämnar det åt sitt öde, till tjänstemän och ev. till facken att driva. Jag efterlyste för flera år sedan en kompetensförsörjningsplan inför de stora pensionsavgångsåren och rent allmänt också. Några personalchefer har kommit och gått under åren men någon plan har jag inte ännu sett. Om vi inte är beredda så kommer denna planlöshet att avsevärt försämra våra möjligheter att behålla och rekrytera arbetskraft. Det är inte seriöst  och ansvarsfullt i en växande kommun där vissa yrkeskategorier kommer att ha stort antal personer som går i pension utan att vi vet hur vi kan ersätta dem.

Det kommer att finnas en del jobb för den nya samarbetstrojkan på hösten.

2 kommentarer:

Jerri Bergström sa...

Det som bekymrade mig mest på boksluts dagen var att höra Alliansens ordföranden en efter en stolt berätta att resultatet av verksamheten var bättre än genomsnittet. Är ambitionen inte högre än att vara genomsnittlig? Välkommen till mellanmjölkens lagomland.

Jaana sa...

Jag håller med dig. Alliansens målsättning är alldeles för låg. Det där duger inte för oss. Vi höjer ribban!