8 mars 2012

Det gick alldeles för mycket av min energi idag åt att reda ut Örjan Lids planer på att avskaffa kommundirektörstjänsten och ha en ledartrio bestående av personalchef, ekonomichef och kommunledningskontorets chef istället. Först hade han tänkt sig själv också i den gruppen men placerade sig själv sedan utanför men i praktiken blir det ändå så att han är högst involverat i den verkställande delen eftersom det inte finns någon kommundirektör som ansvarar för det. Mer makt åt Örjan!!! Han sitter redan i alla styrelser och utskott som tänkas kan men ingenting räcker. Dagens fråga: Vad börjar detta likna?

Organisationsförändrngen är inte politiskt behandlat!!! Han har informerat personal i kommunhuset idag. Ryktesvis inte alla utan vissa utvalda. Förklara logiken i det??? Han verkar inte bry sig om att informera oppositionen eller vänta med att ett formellt beslut tas i rätt instans. Det är så rätt att hävda att man ska respektera de demokratiska spelreglerna men när det väl gäller så hups så finns det inte ett uns kvar av det.

Det mest tragiska är att (M):s stödpartier inte reagerar. Det finns visst hopp när det gäller (FP) men de andra nickar bara ja vad än (M) föreslår. Synd! Jag vågar inte ens tänka på de konsekvenserna av detta beteende av alliansen. Vi kommer att förlora fler än de två topptjänstemän vi redan vet ska lämna oss. Och det kommer att bli mycket mycket svårt att rekrytera nya.

Låt oss behålla den nuvarande organisationen. Ge oss lugn och ro att jobba och vidareutveckla kommunen. Låt flera vara med i processen inte färre (gäller både politiken och tjänstemän).
Och respektera den demokratiska beslutsprocessen och tiden som det tar! Lek inte godsherre.

Trots allt det elände med organisationsförändringar fick jag uppleva en mycket intressant kväll. Jag fick äran att vara ordförande på Kvinnojourens årsmöte. Föreläsningen av Eva Kronhall gav helt nya kunskaper för mig om hur speciellt barnens röst inte tas hänsyn till vid misstänkta våldsfall i familjen. Socialtjänsten har ett stort ansvar att noga följa dagens lagar så att inga felaktiga beslut fattas i rätten beroende på att utredningsarbetet uppfyller inte de krav som de ska. Hoppas det funkar i Vallentuna. Kvinnojourer i Sverige gör helt fantastiskt arbete!

3 kommentarer:

Anonym sa...

Det börjar verkligen att likna Nordkorea. En person som inte klarar att någon har en annan uppfattning än han själv. Ni måste stoppa detta för alla oss Vallentunabors skull!!

Anonym sa...

Hej
jag tillhör själv en av de tjänstemän som under många år arbetat nära kommunalrådet och är mycket förvånad över att ni politiker tidigare inte sett vad som pågår. Örjan kräver absolut personlig lydnad och har bakom kulisserna i alla år drivit de frågor som gynnar honom själv och Påtåker, även om han vid alla " offentliga" möten gått ut och påpekat att han är jävig. Så fort någon tjänsteman försökt gå emot hans privats intressen eller uppfattning så har han baktalat dem på alla möjliga sätt och inför andra förtorndevlalda lagt upp anklagelser mot dem. Ingen av er förtorndevalda har själva kollat hur saker egentligen är utan bara lyssnat på Örjans ord. Att han inte väljer att tillsätta någon ny kommumdirektör är för att han vet att det aldrig kommer att fungera, en sådan följer demokratiskt fattade beslut och inte Örjans personliga uppfattning. På detta sät kan han söndra och själv vara den som har all information och personligen väljer hur arbetet ska skötas.

Jaana sa...

Skrämmande!
Vi har märkt minskningen av tjänstemannanärvaron på möten för att vi ska inte få all nödvändig information i opposition och kan inte ställa våra frågor. Vi har märkt det nedlåtande och arroganta ledarstilen som tystnar de flesta. Vi har försökt komma åt jävs frågan och jobbar vidare på den.
Ni har all rätt att kontakta oss och berätta. VI VILL FÅ SLUT PÅ DETTA!