5 mars 2012

Tyvärr var kvällens kommunfullmäktige en av de"tamaste" möten på länge. Vår motion om insamlandet av matavfall från hushållen blev bifallen!!! Hoppas verkställandet tar inte alldeles för lång tid men med rätt resursfördelning borde utredningsfas klaras av förhållandevis snabbt. Flera av grannkommunerna har startat insamlandet på sistone. Då kan man ta lärdom av deras framgångar och misstagen. Många kommuninvånare med mig väntar ivrigt på att få börja sortera matavfall och få bidra till biogasproduktionen i regionen.

Vi lämnade in två nya motioner.
En om att bygga hyresrätter på den kommunägda marken. Vi får och kan använda de bostadspolitiska verktyg som finns att tillgå. Använda vårt eget bostadsföretag Össeby hus som bygger och förvaltar de hyreshus eller använda markanvisning precis som hälften av andra kommuner i länet gör för att få fler hyresrätter. Det tredje förslaget är att använda tomträtten, alltså hyra ut marken till byggföretag som bygger hyresrätter. På det sättet kan byggföretag få lättare ihop sin kalkyl. Dessa tre är de verktyg som kommuner i landet använder idag för att kunna få fler hyresrätter. Vi får se vilka av dessa attraherar borgerligheten och vilken del av borgerligheten. Den kunskapen behöver vi informera allmänheten om.

I den andra motionen föreslår vi en cykelväg från Vallentuna C till Karby. Ingen större nyhet eftersom det lovade vi redan i valrörelsen och det står också i det handlingsprogrammet som alla kommuninvånare fick i brevlådan men nu vill vi initiera det på riktigt. Vi är faktiskt trötta på att vänta på en cykelvägutredning som har pågått ett antal år och verkar inte bli någonsin färdig. Sträckan mellan Vallentuna och Karby är ingalunda kontroversiell utan alla partier är medvetna om att den är en av de viktigaste satsningar på den fronten. De små allianspartier verkar ha bättre tålamod än vi. Moderaterna kan vänta hur länge som helst, det vet vi. De har inte bråttom med detta.

Förresten var jag på cykelseminariet idag. Det var Trafikverkets och Stockholms stads gemensam arrangemang. Även statens cykelutredare berättade om sina ambitioner som ska leda till ett färdigt produkt senast i höst. Bläddrade lite Stockholms cykelplaneremiss som var mycket tydlig och informativ.

Inga kommentarer: