11 maj 2012

Det byggs för lite i länet. Enligt Sofia Linder från Stockholms Handelskammare saknas det 91000 bostäder i länet. Det innebär 12,5 miljarder kronors produktionsbortfall enbart pga bostadsbristen. Hon gav råd för en välfungerande bostadsmarknad bl.a. :

Tillgång på bostäder av OLIKA UPPLÅTELSEFORMER!

God rörlighet på bostadsmarknaden.

Det räcker alltså inte att bygga enbart bostadsrätter eller villor. Vi får inte rörligheten på bostadsmarknaden utan hyresrätter. Bostadsbristen hotar också kunskapsregionen Stockholm. Det blir allt svårare att rekrytera kompetent personal när nästan en tredjedel av studenter redan under studietiden överväger att flytta från Stockholm p.g.a. bostadsbristen. Kan inte låta bli att påminna er om att (S) skrev en motion om att bygga studentlägenheter i kollektivnära lägen i Vallentuna centrum. Alliansen tyckte inte likadant.

Att förhandla fram ett antal mindre hyreslägenheter i östra sidan av Roslagsbanan vore perfekt. Eller som vi skrev i en annan motion som inte har kommit upp i kommunfullmäktige än, att ge ägardirektiv till vårt kommunala bostadsbolag att bygga ett antal hyreslägenheter på vår egen mark. Precis som vi gav ägardirektiv om att bygga trygghetsboende på Fornminnesvägen.

Stellan Lundström professor i fastighetsekonomi lyfte fram det faktum att kommunalt markägande skapar konkurrens. Vi äger rätten att fördela byggrätter inte enbart till de stora jättarna på bostadsmarknaden utan även till mindre företag vilket skulle gynna mångfalden på bostadsmarknaden. Det är vi som ska diktera vad vi behöver bygga.

Imorgon Expo, företagsmässa och jag får se på kvällen om jag lyckades med mitt mosaikbord.



2 kommentarer:

paradox55 sa...

Jag skulle vilja se att vi bygger ett mer differentierat samhälle som är mer centrerat kring ett centrum med flera olika bostadsformer för att olika människor har plats i samhället. Fler hyresrätter är rätt tänk.

Det skulle också vara bra om man började bygga energisnålt med solcellspaneler som blivit billiga nu när Kina är med i jakten om energi.

Elbolagen måste bli tvingade att köpa el från producenter samtidigt som vi måste måste lösa det lagmässigt.

Jaana sa...

Kloka åsikter Bengt!
Jag har påpekat majoriteten att miljöaspekterna ska med i planeringen men än så länge utan någon reaktion från deras sida.
Jag och sossegänget är för förnyelsebara energikällor precis som du. Solfångare, vindkraft...och naturligtvis ska vi bygga lågenergihus.