8 maj 2012

Jag var på ett seminarium igår om upphandling och hur upphandlingar kan göras bättre. Det finns en och annan felaktig föreställning om att det inte skulle vara möjligt att ställa olika sociala, miljö eller djurskyddskrav vid upphandling. Så är inte fallet! EU begränsar inte den nationella möjligheten. Kommuner och landsting upphandlar varor och tjänster till enorma belopp årligen men många kommuner är alldeles för mesiga på att ställa krav. Kommunen ska ställa krav på hur skattepengarna används, men det behövs krav som går att kontrollera. Hur uppföljningen går till kan skrivas exempelvis i avtalet.

Det här är ett område som intresserar mig. Ju mer alliansen vill "släppa loss"med upphandlingar desto mer vill vi ha kontroll vart skattepengar går. Jag skrev faktiskt en motion om detta ämne till vårt (S)-distriktskongress och den motionen blev positivt bemött av mina partikamrater.

Dagens Mitti Steget skriver stort om att det slängs väldigt mycket matavfall i kommunen. Det nämns INTE MED ETT ORD att (S) tog initiativet och skrev en motion om att kommunen ska starta insamlande av matavfall och att denna motion blev bifallen. Det vet Steget gott och väl men tyvärr kan man inte nämna det i den tidningen. De gröna socialdemokraterna i Vallentuna fortsätter sitt arbete med eller utan medialt uppmärksamhet.

Inga kommentarer: