8 juli 2012

Jag har precis lyssnat på Stefan Löfvens tal i Almedalen på nätet.  Han inger förtroende. Det förtroendet bygger på den långa erfarenheten som facklig ledare och på den förståelsen att ingen kan åstadkomma förbättringar ensam utan politiken behöver näringslivet, akademin, facken och andra intressenter med i det arbetet.

 Två (S) ord lyste starkare än alla andra ord i hans tal: SAMVERKAN och SOLIDARITET!
Som han sade: "din svaghet blir min svaghet och din styrka blir vår styrka". "Solidaritet är ekonomiskt lönsamt!" Och grundtankarna håller än: "Gör din plikt, kräv din rätt!".

Det är viktigt för oss socialdemokrater att resurserna i skolan fördelas efter BEHOV så att ALLA barn ska uppnå skolans kunskapsmål. Vi ska kämpa för att alla ungdomar ska lyckas erövra de kunskaper som dagens arbetsmarknad efterfrågar så ungdomarna kan "höja sitt värde och inte ska behöva sänka sitt pris" sade Löfven. För den styrka som vårt samhälle ska bygga på är jobben. 410 000 människor är arbetslösa idag. 410 000 människor!!! Arbetslösheten berövar friheten. Det är cyniskt av regeringen att vänta med nya reformer för att minska arbetslöshet till 2014 av valtaktiska orsaker precis som Löfven påpekade. De 410 000 arbetslösa behöver arbete idag!

Löfvens löften om 1 miljard kronor under fyra års tid för exportstöd för små och medelstora företag och ytterligare 1 miljard kronor för arbetet med klimatomställningen är konkreta arbetsskapande löften som välkomnas av flera än bara oss. Full sysselsättning är och har varit vårt viktigaste mål under de senaste drygt 100 åren.
ARBETE
RESPEKT
ÖPPENHET à la Löfven och hela den socialdemokratiska rörelsen. Utmärkt!

2 kommentarer:

Anonym sa...

Tror du verkligen på det där själv?
Det var en ovanligt floskeldränkt text.

Jaana sa...

Det vore intressant att få höra vilka delar du inte tror på och vems tal och löften i Almedalen lyfter du högst på listan.

Jag tror på detta i allra högsta grad! Det är just dessa värden och målsättningar som driver mig som människa och som lokalpolitiker. Arbete, skola, miljö, näringslivet... Känns så skönt att ha en gemensam målsättning från högsta partitoppen ända ner till oss i gräsrötter. Värden och målsättningar som också verkar attrahera allt fler väljare.

Till sist är det dock inte texten och orden som betyder mest utan handling och inte kan man påstå att den nuvarande regeringen har profilerat sig med att skapa fler jobb/minskat arbetslöshet eller bättre skola. Miljö- och näringslivsfolket verkar inte heller vara nöjda med det som den nuvarande regeringen har åstadkommit under de senaste 6 åren.

Ja, jag tror på att Stefan Löfven kommer att göra ett utmärkt jobb som Sveriges nästa statsminister!