30 juli 2012

Tillväxtverkets kostnader på personalvård och representation överskrider all känsla av förnuft. Representationsreglerna skrivs för att de ska följas! Inte brytas när det första bästa tillfälle ges. Jag, precis som så många andra känner vrede över ett sådant oansvarigt beteende av de berörda tjänstemännen. De har ansvar att förvalta våra skattepengar och sedan spenderar de dem samtidigt som verksamheten inte går ihop ekonomiskt eller ambitionsmässigt. Saknar dessa människor samvete? Naturligtvis ska användandet av våra skattepengar redovisas offentligt och de ansvariga ska bära konsekvenser av sina handlingar.

I Vallentuna har vi politiker oavsett parti samma synsätt på representation, middagar och dyl. Det är snålt! Brödskiva med kaffe/te får man vid vanliga möten, bulle (samma sort varje gång, inga överraskningar) om det är kommunfullmäktige. Någon julmiddag eller motsvarande på något ställe utanför Bällstarummet i kommunalhuset har inte förekommit under många år. Ingen middag egentligen över huvud taget, utan mer som en liten julbuffé från ICA. Och nu pratar jag om kommunstyrelsen. Jag kommer ihåg att under Adlivankins (M) (2002-2006) tid fick vi julmiddag på Linholmensgård eller Sunnanskog i Vallentuna. Alltså lokala företagare. Ja,  också i Såstaholm/ Täby något enstaka år men de tiderna är förbi.

Våra "fina" gäster från Länsstyrelse, SL, regeringen, riksdag, Trafikverket osv. får ingen speciell behandling: samma smörgås och kaffe från termos som alla andra. Vallentunas skattepengar har inte gått åt representation åtminstone när det gäller politiker.

Frågepanelen har nu försvunnit från kommunens hemsida. Vi håller på och går åt fel håll när det gäller delaktighet. Andra kommuner är i startgroparna att börja något motsvarande som Frågepanelen men borgerligheten i Vallentuna har nu avvecklat vårt lilla försprång. Jag kollade också hur det fungerar att kontakta partier och politiker via kommunens hemsida. Det som enligt borgerligheten skulle då ersätta Frågepanelen. Det gick inte att länka till (C), (KD) och (MP):s hemsidor via kommunens hemsida. Att kontakta politikerna fungerar bättre. Visserligen är listorna över aktiva politiker inaktuella men det går att hitta våra kontaktuppgifter.

Frågepanelens kanske största fördel var att alla kunde se alla partiernas svar på de frågor som kommuninvånare ställde. Nu är den öppenheten och transparensen borta! Visst går det att maila till alla gruppledare och ställa en och samma fråga och med största sannolighet får man också svar av oss men ingen annan kan ta del av din fråga och våra svar.  Det blir svårare att jämföra partierna och det var kanske också borgerlighetens syfte. Det ställdes ofta tjänstemanna frågor och det tog sin lilla tid innan man fick kontakt just med den tjänstemannen som ansvarade just för det, men förr eller senare kom det ett svar och i samband med det kunde man visa sin målsättning/politisk inriktning osv.

 Frågepanelen var verkligen ett demokratiskt verktyg för alla partier att vara synliga och delaktiga. Om ni nu läser "Välkommen till Vallentuna" tidningen (årets version) så är hela tidningen fullt med mest moderaternas "skryt" hur bra allt är och vilka projekt är på gång. Tidningen bekostas av allas skattepengar men oppositionen har inte fått ett endaste rad i den tidningen. Vi nämns inte ens med namn någonstans, medan moderaterna har sett till, att deras ordföranden har fått en sida var med bild och text. Borgerlig valpropaganda med skattepengar kan man lätt konstatera.


Inga kommentarer: