14 mars 2014

Kollektivavtal!

I veckans Mitti Vallentuna Steget finns en artikel om vårt yrkande om att vi kräver arbetsvillkor i enlighet med svensk kollektivavtal ska läggas till i de kriterier som ska gälla när man väljer byggföretag vid de kommande markanvisningarna. De fem tomterna som vi nu kommer att erbjuda till intresserade byggföretag ligger centralt nära kollektivtrafik i Vallentuna. De är enligt mig kanske de mest attraktiva tomterna i kommunens ägo idag.

Vallentuna alliansen vill inte ha ordning och reda på arbetsmarknaden på hemmaplan. Kollektivavtalskravet fick inget gehör från dem.  Allt kan vi inte styra men där vi från politikens håll kan visa var vi står när det gäller arbetsvillkor för de som bygger den framtida Vallentuna så ska vi minsann visa det också. Oavsett vem som vinner dessa markanvisningar ska de byggarbetare ha vettiga löner och vettiga arbetsvillkor.

Vi kunde läsa i DN idag om Byggnads fackföreningens kamp om kravet om ett kollektivavtal i hela kedjan från huvudleverantören till alla underleverantörer. Det här är en kamp mellan den lilla arbetstagarens rätt till trygghet och avtalsenliga löner och det stora byggföretagets jakt efter allt större vinstmarginaler. Om alla byggföretag tävlar enligt samma spelregler kan vinsten hämtas från andra delar av byggprocessen än från byggarens lönekuvert eller hälsa.  Socialdemokraterna i Vallentuna bygger framtida Vallentuna med anställda som har arbetsvillkor i enlighet med svensk kollektivavtal.

2 kommentarer:

Carina Hååg sa...

Att en sådan självklarhet kan ifrågasättas är konstigt.

Jaana sa...

Här ser man vilket parti är på de anställdas sida på riktigt.