1 april 2012

Jag är riktig avundsjuk på (S)-styrda kommuner i Stockholms län på många avseenden. Här ett aktuellt exempel: Jag har en tonåring hemma. Han skulle behöva jobba några sommarlovsveckor och tjäna lite egna pengar och få arbetslivserfarenhet, precis som så många andra ungdomar. Möjligheterna att få ett sommarjobb i Vallentuna kommun är mikroskopiska. De "traditionella" 30-35 arbetsplatserna räcker inte på långa vägar. Alla har inte heller möjlighet att få jobb via föräldrar eller bekanta.
De (S)-styrda kommunerna har tagit arbetslinjen på allvar. Dessa kommuner prioriterar sommarjobben. Nynäshamn har utöver de kommunala arbetsplatserna erbjudit viss lönesubvention även för det privata näringslivet som erbjuder tre veckors sommarjobbsplats till ungdomar från år 9 till gymnasiets 3:e årskurs. Nynäshamn som är ungefär lika stor kommun som Vallentuna kan erbjuda många hundra sommarjobbsplatser men inte det välmående Vallentuna. Väldigt tydligt politisk skillnad mellan (S) och (M) i denna fråga. Även Sundbybergs, Sigtunas och Botkyrkas socialdemokratiska ledning anser att det är värt varje satsat skattekrona att erbjuda några veckors jobb för så många som möjligt.
Det här är inte en stor pengafråga i kommunbudgeten på 1,3 miljarder kronor utan en politisk ställningstagande: ska vi erbjuda t.ex. de äldre lite mer utevistelse och sällskap på sommaren samtidigt som vi rustar våra ungdomar för vuxenlivet eller inte?
Ni vet redan vad vi tycker.

Inga kommentarer: