24 april 2012

Ur fullmäktigemötet ikväll:

Miljöfrågorna ligger verkligen inte på tio i topp-listan hos moderaterna och resten av alliansgänget. I valfrihetens namn röstade alliansen emot vår motion om att införa en (1) köttfri dag i veckan i förskolor/skolor och äldreboenden. Att köttproduktionen måste minskas för att kunna minska konsekvenserna av klimatförändringarna vägde ultralätt i deras argumentationen. Ingenting ska inskränkta människornas "valfrihet" när det gäller köttätande. Om ni nu tror att Vallentuna kommun bjuder kötträtter VARJE dag så är inte saken så. I praktiken finns det redan en köttfridag men nu gällde det att politiskt vara opinionsbildare och visa hur kommunen tar små steg åt att acceptera forskningsfakta både när det gäller klimat men också hälsoaspekterna när det gäller köttätandet och också gör någonting åt det. Men icke!
Observera att alliansens "gröna röst"= (C) röstade emot detta förslag. Så långt räckte deras miljötänkande!

Revisionerna lämnade sitt revisionsberättelse. De bedömde att "En måluppfyllelse där ca 33% av de verksamhetsmässiga målen bedöms som uppfyllda INTE FULLT UT KAN ANSES vara förenligt med god ekonomisk hushållning."  =77% av målen är INTE uppfyllda! Det finns ett och annat att göra när det gäller målsättning och hur man värderar uppfyllelsen av målen. Vi inom (S) påpekade att många av de sk. uppfyllda mål är inte riktigt uppfyllda.  I ett av exemplen gav kommunalrådet Örjan Lid rätt till oss och det gällde alla de planer som ska tas fram (grönplan, strukturplaner osv.) där alliansen först bedömde att det är uppfyllt men ändrade sig ikväll till "arbete pågår" enligt vårt tidigare påpekande. Bra! Vi har ju ingen grönplan eller sturkturplan för Gillinge osv.

Jag tog upp två målformuleringar i barn-och ungdomsnämnden. Den ena finns under rubriken "Kunskap för livet" där målet är att "Alla barn och elever får ledning och stimulans som är individuellt anpassad för att kunna utvecklas utifrån sina egna förutsättningar." Det säger alliansen är uppfyllt trots 15% av elever i år 8 tycker att de får inte den hjälpen de behöver.  I (S) styrt Vallentuna alla= 100%, i (M) styrt Vallentuna alla =85%. Vems barn är dessa 15% som "offras" i sådant tänkande?

Det andra som jag påpekade är de usla resultaten i skolan. 85% av elever kan läsa i år 2. Dvs att 15% av elever kan inte läsa i år 2, vilket betyder att ca 60st barn i Vallentuna  kan inte  läsa i årskurs 2. Det är helt oacceptabelt!!! Det verkar som pengarna inte räcker till att ge de resurser som behövs redan i år 1 men absolut i år 2 om eleven inte utvecklas i läsandet som det förväntas. Vi har inte råd att låta 8-åringar misslyckas i skolan!!!

Inga kommentarer: