17 oktober 2012

Anders Engström berättade i kväll om Fairtrade i Åbybergskyrkan. Alla politiska partier var inbjudna och (S), (MP) och (FP) var representerade. Åbybergskyrkans pastorn inledde hela kvällen med att lyfta fram fattigdomen i världen och de miljoner barn som jobbar med farliga arbetsuppgifter av olika slag. Kan vi i Sverige göra något åt att förbättra dessa barns möjlighet att gå i skolan istället eller åtminstone försöka markera att vi inte accepterar barnarbete? Jodå! Att ställa krav på de varor vi köper  inte är tillverkade av barn  är att visa internationell solidaritet med världens andra arbetare. Att köpa Fairtrade-märkta varor bidrar till att t.ex. barnarbete motverkas, ekologisk produktion främjas och att hänsyn visas för miljön. Det borde vara tillräckligt många orsaker till att välja Fairtradevaror i allt större omfattning. När den enskilda odlaren får bättre ekonomiska villkor så kan han/hon skicka sina barn till skolan istället för att jobba på fältet med sina föräldrar.

51 kommuner i Sverige är certifierade Fairtrade city-kommuner. I Stockholms län finns det tre stycken: Botkyrka, Södertälje och Sigtuna. Vi (S) har föreslagit att Vallentuna skulle kunna vara den fjärde om inte någon annan kommun hinner före. 100 kommuner i landet är igång med detta arbete. Kommuner med olika politiska styren! Anders tog Lund som ett exempel. Lund som har ökat sin andel av Fairtrade kaffe inköp till 83% och fairtradepeppars andel är 56% av det totala. Stora städer likaväl som mindre lyckas öka rättvisemärkta varornas andel. Det är stora summor det handlar om. Kommuner som styr tillverkning och produktion till önskat riktning. Kommuners pengar gör skillnad! Det finns många  kommuner som kan bidra med erfarenhet och kunskap i detta område så slipper vi göra nybörjarfel.

På torsdag den 18/10 är det  fairtradefikadag. Bjud du också fairtradekaffe eller- te med fairtradechoklad eller någon annan av de 1396 fairtradeprodukter som finns ute i butikerna till dina arbetskompisar.

Inga kommentarer: