1 oktober 2012

Jag har två STORA funderingar efter kvällens kommunstyrelsemöte:

Det första: Varför lyfte Örjan Lid (M) ärendet om "insamling av matavfall i Vallentuna" bort från dagordningen.

De två föreslagna beslutsmeningar som Teknik- och fastighetsutskott kom med till KS med lyder följande:
1. Ge kommunstyrelsen i uppdrag att teckna tilläggsavtal med nuvarande renhållningsentreprenör och inleda en separat insamling av matavfall under våren 2013 i begränsad omfattning.

och

 2. Upphandla insamling av utsorterat matavfall från villor och flerbostadshus i hela kommunen under nästa entreprenadperiod för sophämtning från 2014-04-01.

Jag fick inga svar av kommunalrådet om varför han lyfte bort matavfallsfrågan men förhoppningsvis kommer detta upp redan på nästa möte. Jag har verkligen ropat hurra för att vi har kommit så här långt och nu i mållinjen stoppas det. Men som sagt om det är fråga om en månads extra väntan så är det inget problem. Konstig transparens och öppenhet att de kunde inte berätta varför de agerar så.

Den andra funderingen handlar om (S) och (V) motionen om ungdoms- och studentbostäder. I den föreslog vi att "kommunfullmäktige beslutar att ge samhällsbyggnadsnämnd i uppdrag att UTREDA frågan om förutsättningar för att bygga studentbostäder och bostäder för unga vuxna." Vad svarar alliansen? De avslår motionen dvs. de vill INTE UTREDA då "förhandlingar pågår med en privat entreprenör". Alliansen vill alltså inte veta i vilken omfattning det kan behövas studentbostäder, var någonstans kan det vara lämpligt att bygga sådana osv. utan grundfakta slår de till. Är det seriöst? Förresten är inte studentlägenheter detsamma som bostäder för unga. Bostäder för unga kan vara små bostadsrätter exempelvis.

I detta ärende beslöt alliansen också att plocka bort några meningar från tjänstemannaskrivelsen i kommande protokollet. De vill inte ha med följande meningar:"Samhällsbyggnadsförvaltningen bedömer att det kommunala bostadsbolaget Össebyhus inte har resurser att bygga hyresbostäder i egen regi." Och meningen "Samhällsbyggnadsförvaltningen förordar att markanvisning sker genom anbudsförfarande." skulle bort. Det motsatte vi oss naturligtvis! Jag delar inte uppfattningen om att Össeby hus inte skulle kunna bygga hyresrätter. Det gör de ju just nu. Trygghetsboende är hyresrätter! Men jag måste respektera det som tjänstemännen skriver som sakkunniga. Sedan får jag fatta vilka beslut jag vill som politiker.

Det verkar var mycket känsligt för alliansen att det faktiskt går att bygga hyresrätter (och de har inte nyttjat den möjligheten) och att det finns andra än oppositionen som säger det. Vi har hävdat många gånger om att markanvisningen är ett utmärkt sätt att få byggbolag att bygga hyresrätter.

Vem säger att politik är tråkigt? Det stämmer absolut inte! Alliansen ser till att det blir överraskande beslut nästan varje möte.


Inga kommentarer: