22 oktober 2012

Det är verkligen inte varje dag Finland hamnar i franska nyheter. Jag förstod naturligtvis (än så länge) bara en del och fick söka vidare vad var det som hade hänt för Finlands statsminister i Turku. Jag fick en overklig känsla och utan att ha förstått det hela gick mina tankar automatiskt till Palme- och Anna Lindhs händelserna. Och javisst fanns det en likhet. Statsministern hade under den pågående kommunvalskampanjen besökt någon valstuga i Turku och pratat med folk. Då hade en yngre man kommit till platsen och ställt sig framför statsministern och börjat öppna sitt tygknyte på marken helt lugnt. Där inne fanns det en kniv men innan någonting annat hann hända ingrep de två vakterna som fanns med Finlands statsminister. Mannen greps och statsminister kunde fortsätta sin medverkan i kampanjen en stund till.

Det är skrämmande att människor som ställer upp och vill medverka, bidra och utveckla samhället kan utsättas för hot och våld för det. Bara för åsikternas skull, trots att vi lever i en demokrati som just bygger på att alla har rätt att ha sina egna åsikter. Sjuka personer finns det alltid men steget att göra en demokratiskt folkvald person illa är stort. Visst har jag bemött otrevligt beteende från oliktänkande under mina år som lokalpolitiker men hot och våld har inte förekommit.

 Var och en av oss kan fritt välja att engagera sig politiskt och använda sin ledig tid till att läsa sig in i ärenden, stämma av en politisk linje på gruppmöten och till sist delta i nämnd- eller styrelsemöten där besluten fattas. Alla partier tar emot nya medlemmar med öppna armar. Hur många är beredda att göra det på riktigt?  Det är många som har felaktiga illusioner om hur det är att vara en politiker. En pamp? En kommungubbe eller -gumma. Många blir helt förvånade hur lång en beslutsprocess kan vara och hur mycket engagemang det krävs från väldigt många innan allt fungerar i en kommun som det ska.

Man har rätt att vara kritisk och ifrågasättande. Men hot mot folkvalda är hot mot demokrati och det ska vi aldrig acceptera.

Inga kommentarer: