26 september 2023

Ciotat

 


Redan under första veckan i Frankrike ordnade skolan en utflykt bl.a. till Ciotat som ligger drygt en halv timmes körning från Aix.  Ciotat, en liten mysig stad har ca. 36 000 invånare. 
Vi råkade pricka in den stora marknadsdagen då hela stadens kustlinje var fullt med lokala producenter och hantverkare av olika slag. Det var mycket varmt, över 30 grader så man vågade inte köpa livsmedel som inte kunde läggas i kylen under dagen. Matsäcksmat var dock lätt att hitta.

Ciotat är känd för två saker:
1) Där spelades det in en av världens första filmer " L'Arrivée d'un train en gare de la Ciotat" av bröderna Lumière 1895. Dessutom finns där en av de äldsta bion. Ovanstående bild är dock en annan bio vilket bevittnar fransmännens kärlek till film och filmindustri. Minst två bion på 36 000 invånare! 

2) Det var också i Ciotat där Jules Le Noir uppfann spelet pétanque 1907. Första turneringen hölls 1910. Bilden ovan är från andra sidan av lilla hamnen. Hela den kustremsan på motsatta sidan var marknadsområde. Bakom mig (som inte syns i bilden naturligtvis) låg en rysk yacht som höll på att renoveras. Det sades tillhöra någon oligark. Vem vet, stor och lyxig var den i alla fall.  

Inga kommentarer: